Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/rafflesia_tuan-mudae_de_wonderlijke_reuzenbloem

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 27 oktober 2020

Rafflesia tuan-mudae: de wonderlijke reuzenbloem

Begin deze maand mochten we kennis rafflesia tuan - wonderlijk reuzenbloemmaken met de grootste solitaire bloem ter wereld: een Rafflesia tuan-mudae met maar liefst een diameter van 111 centimeter. Met deze lengte verbrak hij het vorig record van 107 centimeter. Dit reusachtig exemplaar was te bewonderen op het Indonesisch eiland Sumatra. Echter ziet de bloem er niet enkel wat vreemd uit, ze verspreidt ook een penetrante geur van rottend vlees. Niet meteen de ideale eye-catcher voor in je tuin.

Geen plant maar een parasiet

Deze sprookjesachtige plant bloeit in de bossen van Zuidoost-Azië. Met zijn vijf vlezige bloembladen lijkt de reusachtige Rafflesia tuan-mudae niet op de bloemen die we kennen. De rode gespikkelde bloem is een bladgroenloze parasiet die leeft op de voedingsstoffen van bovengrondse lianen. Doordat ze meeprofiteren van hun gastheer, maakt de parasiet geen groene bladeren en wortels aan. Dit zorgt ervoor dat ze geen zonlicht nodig hebben om aan fotosynthese te doen en gedijen ze goed op de donkere bodem van het regenwoud. Net zoals met schimmels bestaat deze parasiet uit een draadachtige weefselnetwerk. Het gewicht van de bloem loopt snel op tot 7 kg.


Met uitsterven bedreigd

De Rafflesia doet er maanden over om zich te ontwikkelen van knop tot bloem. De bloemknop is bruinzwart en heeft een gemiddelde grootte van 20 centimeter. Eens de parasiet in bloei komt, bloeit hij zo'n vijf à zeven dagen. Tijdens deze periode verspreidt de bloem een geur van rottend vlees. Met deze geur lokt hij insecten zoals kevers en aasvliegen die vervolgens het stuifmeel verspreiden voor de bestuiving. Rafflesia soorten worden jammer genoeg zeldzamer. Dit probleem kent meerdere oorzaken waarbij een eerste belangrijke factor het geslacht is van de plant. Rafflesia is eenslachtig en vind je terug in groepen van mannelijk of vrouwelijk planten. Om aan bestuiving te kunnen doen, moeten de mannelijke planten gelijktijdig bloeien in de buurt van vrouwelijke bloemen. De kans op slagen is dus niet groot en bedreigt de plant met uitsterven. Na de bloeiperiode verwelken de bloembladeren en sterft de plant af. Eén afgestorven plant laat een duizend tal zaadjes na, die hopelijk bevrucht zijn geraakt. 

rafflesia tuan - wonderlijk reuzenbloem

rafflesia tuan - wonderlijk reuzenbloem
#5739

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte