Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/quinoa_omhuld_met_chocolade

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 12 augustus 2020

Quinoa omhuld met chocolade

Quinoa omhuld met chocolade

Een paar jaar geleden had er nog niemand van quinoa gehoord, laat staan gegeten. Tot de Voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties in 2013 Quinoa uitriep tot voedsel van het jaar.
In de eerste instantie omdat quinoa mogelijks de wereldwijde voedseltekorten kon oplossen omdat de plant ook groeit op extreme hoogtes waar maïs niet meer kan gekweekt worden.  Dit had ook tot gevolg dat het in de Westerse landen een hype werd waar het intussen bij de zogenaamde superfoods behoort.

Wat is quinoa?

wat is quinoaQuinoa is het zaad van een éénjarige plant uit de amarantenfamilie. De plant komt van nature voor in Zuid-Amerika en werd door de Inca’s reeds 5000 jaar geleden gekweekt op de dorre hoogvlaktes boven de 4000 meter in het Andesgebergte van Peru, Bolivia en Ecuador.  De Inca’s beschouwden de zaden als heilig voedsel.

Intussen wordt quinoa ook in Nederland en België met succes gekweekt.

Voedingswaarde

Quinoa bevat heel wat eiwitten, bijna dubbel zoveel als tarwe en zilvervliesrijst. De samenstelling ervan is te vergelijken met die van vlees. De eiwitten in quinoa bevatten bovendien alle essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken.

Door zijn lage glycemische index krijgen we bij het eten van quinoa minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel  wat leidt tot een betere gezondheid, een hogere energiewaarde en minder lichaamsvet.
Verder bevat quinoa veel vezels en is het rijk aan vitaminen en mineralen zoals ijzer, calcium en fosfor, vitamine E en B. Het is ook glutenvrij en is dus geschikt voor mensen die lijden aan coeliakie. Deze kleine korreltjes zijn een perfecte plantaardige vleesvervanger of een goed alternatief voor rijst, aardappelen, pasta en andere tarweproducten.
Er bestaat witte, zwarte en rode quinoa en ook mengelingen van de verschillende soorten. De rode en de zwarte varianten zijn wat knapperiger van smaak dan de witte maar zijn bij ons wat moeilijker te vinden.

Crispy chocolade met quinoa pops

Quinoa omhuld met chocoladeQuinoa is niet alleen heerlijk in de wok maar je kan het ook eten als ontbijtgranen. In de gespecialiseerde biowinkel kan je quinoa pops met honing vinden die heel lekker zijn als vervanging van traditionele ontbijtgranen.

Met deze pops kan je ook nog andere lekkernijen maken zoals crispy chocolade, een heel makkelijk klaar te maken tussendoortje of als versnapering bij de koffie of thee. Ook een goed idee voor de komende feestdagen!

Wat heb je nodig?

  • 100 gram pure chocolade (80% cacao)
  • 40 gram kokosolie (kokosvet)
  • vanillepoeder
  • 4 eetlepels room (40% vet)
  • ca. 40 gram quinoa pops

Hoe maak je het klaar?

Neem een bakplaat en leg hierop een vel bakpapier. Smelt de chocolade samen met de kokosolie au bain-marie. Voeg aan de gesmolten chocolade de room en wat vanillepoeder toe en roer goed door elkaar. Voeg vervolgens de quinoa pops bij de chocolade en roer tot alle pops omhuld zijn met de warme chocolade.  Giet het mengsel uit over het bakpapier en strijk het open tot een dunne laag. Zet de bakplaat voor minstens 2 uur in de frigo zodat de chocolade goed kan opstijven. Haal net voor het opdienen de chocolade uit de frigo en breek ze in stukken. Laat vervolgens de stukjes opnieuw smelten op jouw tong en proef hoe lekker ze zijn!
Je kan de quinoa pops ook vervangen door stukjes hazelnoten of walnoten, of ze combineren.

#4960

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies