Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/prunus_subhirtella_autumnalis_sierkers

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 11 april 2021

Prunus subhirtella 'Autumnalis' - sierkers

Prunus subhirtella 'Autumnalis' - sierkers

Bloemkleur: wit
Bladkleur: donkergroen
Hoogte: 3 tot 4 m
Bloeitijd: vanaf november doorlopend tot en met maart

Kenmerken: draagt vruchten - geurend - bestand tegen zeewind - bijenplant - mooie herfstkleur

Licht: volle zon tot halfschaduw
Bodem: vruchtbaar
Vochtigheid: doorlatend
Zuurtegraad: Neutraal/kalkrijk

Prunus subhirtella 'Autumnalis' is familie van de Japanse kerselaar, maar daar houdt de vergelijking ook mee op. Oorspronkelijk is ook hij afkomstig uit Japan, alwaar hij uitgroeit tot een hoge, langlevende boom tot 18 m hoogte. Bij ons blijft hij beduidend kleiner. De bladeren zijn eirond tot langwerpig-eirond en 3 tot 8 cm lang. Bijzonder speciaal is de bloeiperiode van deze sierkers. Afhankelijk van standplaats en de weersomstandigheden bloeit hij tussen eind oktober en maart met fijne, lichtrose tot witte bloempjes. Dat is al een eerste goede reden om dit exemplaar in je tuin aan te planten. Je kan altijd wel een plaatsje vinden. Je kan hem aanplanten als heester, als halfstammige of als hoogstammige sierboom. De kroon is breed en fijn vertakt.

Deze sierlijke kers uit Japan draagt van eind herfst tot in het voorjaar een zee van witte bloemen uit roze knoppen met tussenpozen. Deze soort groeit uit tot een kleine boom. Kenmerkend zijn de gespreide takken. De bloei vindt in de maanden november t/m april plaats.

Prunus subhirtella 'Autumnalis Rosea'- sierkerselaar
Deze sierlijke kers uit Japan draagt van eind herfst tot in het voorjaar een zee van bleekroze bloemen met tussenpozen. Merkwaardige sierkers omwille van zijn dubbele bloeitijd: een gedeelte van de bloemknoppen komt reeds in oktober open, de rest in het voorjaar


Prunus subhirtella 'Autumnalis Rosea'

Prunus subhirtella 'Pendula' - treursierkers

Deze treurvorm is van eind winter tot in het voorjaar overladen met kleine, vijftallige, bleekroze bloemen, daarna ronde, bruinrode vruchtjes. Hij heeft slanke gebogen takken die als een treurwilg stijl naar beneden hangen. Prunus subhirtella 'Pendula' is een prieelvormige treurkers die op een hoogstam geënt wordt. Hij vormt vele, eigenaardige naar beneden hangende takken. De zeer talrijke bleekroze bloemen verschijnen eind maart, begin april aan de twijgen. Het is een typische treurvorm die voor elke tuin is geschikt.


Prunus subhirtella 'Pendula'

 

#1326

Auteur: Jo De Martelaer
Boomkwekerij Hortus Conclusus