menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 3 december 2024

Prunus : een geslacht van heesters en bomen.

Prunus is een zeer groot en gevarieerd geslacht, met bladverliezers en groenblijvers; met heesters en bomen. De grote diversiteit maakt een breed scala aan toepassingen mogelijk.  

Prunus mume

 

Het blad is steeds ovaal tot langwerpig en vormt in de meeste gevallen niet de grote sierwaarde van de boom of heester. Bij een groenblijver ligt dat anders.

Groenblijvend is de bekende laurierkers of de Prunus laurocerasus (niet te verwarren met de laurier of Laurus nobilis). Dit is een zeer dichte heester met glanzende bladeren in een diepgroene kleur die vaak gebruikt wordt als haagplant. Er komen crème-witte bloemen aan, in trossen, in het voorjaar. Later worden deze door kersachtige vruchten gevolgd. Er zijn daarbij laag blijvende cultivars zoals de Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’, Prunus lauroceracus 'Van Nes',...

laurierkers bloemen prunus lauroceracus

 

Er zijn bomen in het geslacht Prunus die vanwege hun vruchten worden gekweekt, zoals de kers, de amandel en de perzik.

 Prunus serrula heeft een koperrode bast met schilferachtige schors met een fraaie glinstering 
Prunus serrula



Ook zijn er Prunus-soorten die vanwege hun mooie schors worden gekweekt. Prunus serrula heeft een koperrode bast met schilferachtige schors met een fraaie glinstering.

Er zijn bomen bij, die mooie gevulde bloemen produceren. Dat geldt bij voorbeeld voor Prunus ‘Sinensis’ (Prunus glandulosa ‘Rosea Plena’) en voor ‘Kanzan’.

Prunus ‘Kanzan’ ofwel de Japanse sierkers is waarschijnlijk een van de meest toegepaste bomen. Halverwege het voorjaar sieren vele grote roze bloemen deze boom. Voor een korte tijd is ‘la vie en rose’ want alles wordt roze door de dwarrelende bloemen. Helaas duurt de bloei kort en de rest van het jaar is de boom niet opvallend mooi.

Prunus subhirtella ‘Autumnalis’
Prunus subhirtella ‘Autumnalis’

 

Er zijn Prunus-bomen die heel vroeg bloeien. Prunus subhirtella ‘Autumnalis’ bloeit misschien heel laat en gaat daar lekker lang mee door, zodat het ineens een vroege bloeier is!

Prunus mume ‘Ben-chi-dori’

Een minder bekende vroege bloeier is Prunus mume.

Prunus mume ‘Ben-chi-dori’ bloeit van half januari tot laat in februari met diep-roze, bijna rode enkele bloemetjes op het kale hout. De grote hoeveelheid bloemen valt hierbij op maar ook de lange bloei en de intense kleur. Veel vroege bloeiers hebben tere kleurtjes roze maar ‘Ben-chi-dori’ is pittig en opvallend, van verre een aandachttrekker. De bloemen geuren heerlijk. Heel mooi met Bergenia (schoenlapper) als onderbeplanting.

Prunus mume ‘Ben-chi-dori’ bloeit van half januari tot laat in februari

‘Ben-chi-dori’ is eerder een heester dan een boom. Hij groeit breed uit tot ruim twee meter en bereikt een zelfde hoogte.

Het blad is spits en donkergroen. In de zomer is het geen opvallende struik maar vormt een rustige achtergrond. In de winter kun je genieten van de bijzondere bloemen!

 

Terug naar boven icoon