Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/problemen_in_de_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 2 december 2020

Allerhande problemen in de tuin

Iedere tuinliefhebber heeft wel eens te kampen met problemen in de tuin. Dit kunnen vrij uiteenlopende problemen zijn. Schimmelziekten, insectenplagen, onkruiden en mossen of andere problemen worden vaak moeilijk of laat opgemerkt of op de verkeerde manier bestreden.
Als gevolg kan de tuin grondig verstoord worden. Hieronder geven we een overzicht van vaak voorkomende problemen in sier- en moestuin.

Tip: Een groot overzicht van vele ziekten en plagen met bijhorende oplossingen leest u op www.tuinproblemen.be.

Problemen bij groenten en fruit

Groenten en fruit worden vaak aangetast door een verscheidenheid aan insecten. Zo'n aantasting heeft zijn gevolgen voor de algemene gezondheid en welzijn van de plant omdat ze niet langer voldoende voedsel kan aanmaken. Als gevolg daarvan zal er een kleinere bloemzetting voorkomen en zal de vruchtopbrengst verminderen. Niet ondenkbaar is ook het afsterven van de gehele plant.
Hieronder een greep uit veel voorkomende insecten op groenten en fruit:

 • Bladluizen (Aphidoidea)

  Bladluizen zijn kleine, zuigende insecten met een zachte huid. Ze vermeerderen zich zeer snel waardoor ze al snel een bladluizenplaag vormen. Doordat ze het sap uit de planten zuigen krullen de bladeren, misvormen de groeipunten en wordt de groei geremd. Bladluizen zijn ook gevreesde overbrengers van virussen.
  Bladluizen scheiden daarenboven een plakkerige honingdauw af waarop roetdauwschimmels zich ontwikkelen.
 • Schildluizen (Diaspididae)
  Schildluizen zijn de ooraak van gele vlekken op bladeren die vervolgens kunnen afvallen. Soms ook sterft de tak of stengel af.
  Schildluizen hebben een schil dat van was is, en naarmate ze meer sap gaan zuigen wordt dit ook groter.
  Zelfs in kleine hoeveelheden kunnen schildluizen een aanzienlijke schade veroorzaken.
  Sommige soorten schildluizen scheiden ook een honingdauw uit, maar dit is niet het geval bij de echte schildluis.
 • Witte vliegen (Aleyrodidae)
  Wittevliegen zijn heel kleine motachtige insecten die ongeveer 3 mm groot zijn en wereldwijd verspreid. 
  Hun eitjes leggen ze aan achterkanten van bladeren.
  Wittevliegen produceren honingdauw en zuigen het sap van bladeren op. Wanneer ze verstoord worden zullen ze met z'n allen opvliegen, maar al snel dalen ze weer neer.
  Schade op planten door wittevliegen valt op wanneer bladeren gele vlekken vertonen en op de honingdauw groeit roetdauw.
  Er bestaat een grote verscheidenheid aan planten waar de wittevlieg graag vertoeft. 
  Let op: ook op planten onder glas kan wittevlieg voorkomen.

Onkruiden en mossen

Onkruiden en mossen kunnen een doorn in het oog van menig tuinliefhebber zijn. Het pas aangelegde fijne siergazon krijgt al snel te kampen met enkele soorten onkruiden. Gaat men deze niet gaan bestrijden zullen ze al snel beginnen woekeren, en de plaats inpikken van de grassen. Als gevolg wordt het gazon 1 groot veld vol onkruid. Dit kan een groot probleem zijn, zeker als men gehecht is aan het mooie gazonnetje van weleer.

 • Brandnetel (Urtica)

  In Nederland en België komen de grote brandnetel en de kleine brandnetel voor. De bloemtrossen van de grote brandnetel hangen in okselstandige aren, van de kleine brandnetel staan ze rechtop. Beide brandnetels hebben brandharen aan de stengel en aan de onderzijde van het blad.
  De bovengrondse delen van brandnetel zijn rijk aan carotenen, vitamine C en ijzer. Ook komt vitamine D in de plant voor. Tot 20 % aan kiezelzuur, kalium en nitraat kan in de plant voorkomen. Gedroogde brandnetels, liefst voor de bloei, zijn een goed voer voor geiten en konijnen, vanwege het hoge eiwitgehalte. Geiten eten de grote brandnetel ook graag vers. Zeer jonge planten, die nog geen brandharen hebben, kunnen vers aan konijnen gevoerd worden.
 • Onkruiden op terras of paden
  Het start met een klein onkruidje in een voegje, maar voor je het weet staat het overal.
  Onkruid tussen de klinkers op het terras of oprit. Het laat uw woning er wat verwilderd uitzien.
  Er zijn verschillende mogelijkheden om dit probleem aan te pakken.
 • Ridderzuring (Rumex obtusifolius)
  Het hardnekkige wortelgestel van ridderzuring is typerend voor dit wortelonkruid.
  Het is een veel voorkomend en bijzonder lastig onkruid die voorkomt in gazons en graslanden. 
  De onderste bladeren zijn groot en breed gesteeld. Andere bladeren zijn meer spits en langwerpig.

Schimmelziekten

Het probleem bij schimmelziekten in de tuin is dat ze vaak langzaam gaan ontwikkelen. En daardoor niet goed te ontdekken zijn. Eenmaal ze dan toch opgemerkt worden is de schimmel al ver gevorderd. Het niet behandelen van deze schimmels zal vaak resulteren in het afsterven van de plant, belangrijk is daarom direct in te grijpen op de juiste manier.

 • Bladvlekkenziekte

  Bladvlekkenziekte is een schimmelziekte die vooral voorkomt op momenten van vochtige hitte (vaak midden tot einde zomer) 
  Op de plant verschijnen er gele, bruine of zelfs zwarte vlekken van een onregelmatige vorm.
  De aangetaste bladeren vallen in de meeste gevallen af.
 • Buxustaksterfte of buxusschimmel
  Buxustaksterfte of buxusschimmel is een ernstige schimmelziekte bij buxus, die de buxus volledig dood kan maken wanneer er niet tijdig ingegrepen wordt.
  De infectie start meestal bij snoeiwonden, waarna de ziekte naar binnen kruipt.
  In het begin van de infectie zal de ziekte zich nog beperken tot enkele plekken.
  Symptonen: de bladeren worden bruin en vallen af. In een verder stadium zullen ook hele takken doodgaan. Bij nat weer zijn roze of grijze sporenhoopjes te zien aan de achterkant van de buxusbladeren
 • Tomatenplaag / aardappelplaag (Phytophtora infestans)
  De Phytophtora infestans of tomatenplaag / tomatenziekte komt niet alleen voor bij tomaten maar ook bij aardappelen. Tomaten die buiten geteeld worden zijn gevoeliger voor de plaag dan in serre. Al moet er toch gezorgd worden dat de planten genoeg verluchting hebben en er geen condens ontstaat op de planten.
  De plaag treedt pas op wanneer het veel regent en het warm is, dan moet er preventief gesproeid worden. Deze ziekte verspreidt zich razend snel! De bladeren beginnen bruine vlekken te vertonen en zet door tot aan de stengel en vervolgens naar de vruchten.De plant ziet er alles behalve gezond uit! Als het eenmaal zo ver verspreid is dat de vruchten worden aangetast, dan zie je bruine vlekken op de tomaten die in een paar dagen de volledige plant en vruchten verwoest. De tomaten zijn gewoon rot en zijn niet meer geschikt om op te eten.

Een mooi bloeiende tuin is vooral een kwestie van gezonde bloemen en planten.

Meer problemen en ziekten in de tuin worden hier verder uitgediept.
Gebruik deze handleiding bij determinatie van ziekten en plagen in de tuin.

Bijhorend bij ieder tuinprobleem worden ook een aantal oplossingen voorgesteld.

#3113