Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/primula_primasan

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 5 augustus 2021

Primula PrimaSan: een nieuwe primula met bloemen die lijken op roosjes

Primula (Acaulis Grp) PrimaSan

Een Nederlandse kweker kwam enkele jaren geleden een onbekende Primula met roosachtige bloemen uit Japan op het spoor. Vorig jaar verkocht hij de eerste exemplaren uit zijn kas. Primula PrimaSan werd een ‘instant hit’.


 

De Primula Primasan is in 40 jaar ontwikkeld door de heer Matsunaga in Japan. Via een Aziatisch bedrijf kwam de Nederlandse kweker Sjaak Buijs enkele zaden op het spoor. Deze zaaide hij eind 2005 bij wijze van proef in zijn kas. Het resultaat deed hem besluiten de bedenker van de plant in Japan op te zoeken. Het klikte tussen de kweker en Matsunaga. Buijs nam de zaden mee naar Europa en bedacht er een nieuwe naam bij: PrimaSan. ‘San’ betekent ‘meneer’ in het Japans en verwijst naar de Japanse Mister Primula; Mister Matsunaga.

 

Primula Primasan heeft gevulde bloemen met sterk gekrulde blaadjes, waardoor ze echt op roosjes lijken. Er zijn ook dubbelbloemige Primula’s, zoals de ‘Rosanna’. Maar volgens de kenners lijkt de PrimaSan meer op een rozenbloem. Verder is de plant mooi compact. De houdbaarheid is goed. Uniek is verder dat de Primasan verkrijgbaar is in acht verschillende kleuren, die in even kleurrijke potjes worden verkocht. Het product werd in 2007 door FloraHolland genomineerd als veelbelovende noviteit.

Vorig jaar bracht de kweker zijn eerste grote partij PrimaSans op de markt. Dit jaar zal de aanvoer uitbreiden vanwege de grote herhalingsvraag. De PrimaSan wordt verhandeld in een 9 cm pot en vanaf dit jaar ook in een 10,5 cm pot, voorzien van gekleurde potcovers en een steeketiket. Op het steeketiket staat bij wijze van eerbetoon de heer Matsunaga afgebeeld. Primula PrimaSan wordt aangeboden in volgende kleuren: oranje, rode, gele, gevlamd gele, witte, blauwe, diep- of lichtroze. De aanvoer start begin januari en loopt naar verwachting door tot en met eind maart.
 

Familie

Primula behoort tot de familie van de Primulaceae (Sleutelbloemachtigen).
 

Verklaring van de naam

Primula is een verkleinwoord van Primus, dat ‘eerste’ betekent. Acaulis betekent ‘zonder stengel’. De bloemen hebben geen bloemsteeltjes maar zitten direct boven op het blad.

 

Symboliek

Primula staat voor hoop.

 

Soorten

Primula wordt ingedeeld in 4 cultivargroepen:

Groep 1:Primula AcaulisGroep

Groep 2:Primula obconicaGroep

Groep 3:Primula malacoidesGroep

Groep 4:Primula elatiorGroep

Primasan is ingedeeld in de Acaulis Groep.

 

Verzorgingstips:

 • Zorg voor een lichte standplaats, maar vermijd direct zonlicht.

 • Beste bewaartemperatuur is 12 graden.

 • Primula kan heel goed buiten gepresenteerd worden als het niet kouder is dan 5 graden. Beschermde planten tegen regen en tocht. Door tocht verdampt de plant veel water waardoor ze snel slap gaan hangen. Primula kan wel wind verdragen.

 • De bloem droog bewaren of in schoon water zetten. Snijbloemenvoedsel is niet noodzakelijk.

 • Geef water op de schotel of in de ompot en verwijder binnen een half uur het overtollige water.

 • Geef pas water als de potaarde droog is.

 • Als de plant slap gaat hangen, controleer dan eerst of de potkluit nog vochtig is. Is dit het geval, zet de plant dan koel weg. Primula heeft een groot herstelvermogen. In het andere geval: water geven.

 • Verwijder de uitgebloeide bloemen. Anders gaan ze rotten en veroorzaken schimmels (botrytis).

 • Primula verlangt veel licht, maar geen volle zon.

 • Zorg voor een goede ventilatie, zodat de luchtvochtigheid niet te hoog wordt.

 • Na de bloei kan men Primula in de tuin zetten. Volgend seizoen kunnen de planten dan weer in bloei komen.

Belangrijkste kleuren Primula

De Acaulis groep kent vele kleuren en zelfs tweekleurige cultivars. Primula wordt hoofdzakelijk gemengd aangevoerd. Dit doet men omdat de vele felle harde kleuren een sterk punt vormen van Primula, iets dat extra goed naar voren komt in een gemengde presentatie. Omdat geel een belangrijke voorjaarskleur is, zit in deze mix veelal zo'n 30 a 35 procent gele planten.

 

Bekend van de speciale dag(en)

Voor Pasen worden er bepaalde partijen met alleen gele Primula opgezet.

#1311