Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/preisoep_maken_seldersoep

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 17 juni 2021

Gezond, goedkoop en vooral goed. Prei en selder.

Les Economie: Gezond, goedkoop en vooral goed. Prei en selder.

Laten we er een soepje van maken. Want uiteindelijk kennen de meeste mensen prei en selder vooral als soepgroenten. Je weet wel: God schept de dag en moeder…
Maar soep is niet langer retro. Integendeel, soep wordt meer en meer gewaardeerd.
Want soep blijft een maaltijdonderdeel dat hoog scoort op voedingsdichtheid, laag op energiewaarde met grandioos veel variaties.
Zowat alle oude – nieuwe – supernieuwe – gezonde - diëten gaan uit van een paar borden soep per dag.
Soep is een hype. En prei en selder doen aardig mee.
Maar daarmee is de economische kous nog niet af.
Er is nog meer nieuws te brengen over prei en selder.
Ten eerste: deze groenten zijn vlot verkrijgbaar, niet duur en kunnen lang bewaard worden.
Ten tweede: deze groenten komen van bij ons en gaan naar ons. Zeker als het om prei en selder van het Flandria-label gaat. De ecologische voetafdruk is dus, zeker wat afstand producent-consument betreft, zeer gering.
Ten derde: prei en selder zijn gezond. En daar willen we toch even dieper op ingaan.

Prei is een vollegrondgroente, net zoals selder. Zomerprei wordt van april tot augustus aangevoerd, winterprei van december tot april. Zowel het preiwit als het groene gedeelte worden gebruikt bij de bereiding van gerechten.
Flandria-prei bezit een dichte bladvorming, fris en donkergroen loof, vertoont geen geelverkleuring en geen zaadvorming. Prei blijft zo lang mogelijk op de akker liggen en wordt dus vers in de distributie gebracht. Geen slappe stengels dus, of opengebarsten stengelbasis.

Prei kan zeker twee weken bewaard worden in de groentebak van de koelkast.

In bereiding smaakt prei zowel rauw als gekookt. In soep, in ovenschotels, in stoofpotjes: prei hoort er altijd bij!
Wel dien je prei grondig te wassen omwille van het zand dat tussen de bladeren kan zitten. De groene bladen bevatten de meeste vitamines: neem ze mee in de bereiding en gooi ze dus niet weg!

Prei bevat veel vezels, vitamine A en C en weinig calorieën.

Preisoep met garnaaltjes
Ingrediënten voor 1,5 liter soep: 1 kg Flandria-prei, 1 stengel groene Flandria-selderij, 8 aardappelen, 1,5 l magere visbouillon (3 blokjes + water), 1 koffielepel boter, 2 eetlepels (light)room, 160 g gepelde grijze garnaaltjes, 5 takjes kervel, 5 steeltjes bieslook, peper en zout.

Maak de preistengels schoon en behoud daarbij een deel van het groen. Houd één stengel apart en snijd deze in zeer fijne reepjes. Snijd de rest van de prei in kleine stukjes.
Hak de selderij fijn. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.
Doe de stukjes prei, de selderij en de aardappelen met de visbouillon in een grote pan. Breng aan de kook en laat 30 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan.
Laat de boter smelten in een pan met een antiaanbaklaag en laat hierin de reepjes prei stoven op een zacht vuurtje.
Mix de soep, voeg de (light)room toe en roer goed. Breng op smaak met peper en zout.
Roer de garnaaltjes en de reepjes prei door de soep. Schep ze in diepe borden en versie met de fijngehakte kervel en bieslook.

Preislaatje met mosterdvinaigrette en garnalen
Ingrediënten voor 4 personen: 2 Flandria preiwit(ten), 100 ml groentebouillon, 100 g grijze garnalen, 40 g boter, 1 koffielepel tijm, 1 eetlepel bieslook, muskaatnoot, peper, zout, 1 eetlepel mosterd, 2 eetlepel wijnazijn, 3 eetlepel olie

Was de preien en snijd ze in julienne.
Stoof ze glazig in een klontje boter en kruid met peper, nootmuskaat en tijm. Voeg de groentebouillon toe en laat rustig sudderen tot het vocht is verdampt.
Maak intussen een vinaigrette met witte wijnazijn, mosterd, olie en versgemalen peper.
Serveer de prei met de garnalen, de vinaigrette en gesnipperde bieslook.

Kippenhapjes met bleekselderij en kerrie
Ingrediënten voor 4 personen:

250 g kippenfilet, 2 stengels Flandria bleekselderij, 1 grote ui, 1 appel, 1 knoflookteentje, 5 g bloem, 2 koffielepels kerriepoeder, 2 eetlepels tomatenpuree, 1 eetlepel (light)room, 12 aardappelen, peper en zout.

Snijd het kippenvlees in kleine blokjes. Maak de bleekselderij en de ui schoon en snijd ze fijn. Schil en ontpit de appel en snijd hem in blokjes.
Verhit een koekenpan met een antiaanbaklaag. Bak er de kippenblokjes in zonder vetstof en kruid ze met peper en zout.
Zet het vuur lager en voeg de groenten en het geperste knoflook toe. Laat 5 minuten stoven. Voeg dan de blokjes appel toe en laat nog 2 minuten mee garen.
Strooi de bloem en de kerrie over de bereiding. Voeg de tomatenpuree en de room toe en roer goed door. Kruid met peper en zout en laat nog enkele minuten doorwarmen en indikken.
Schil de aardappelen en snijd ze in dobbelstenen. Laat ze niet langer dan 12 minuten koken. Leg op elk bord een krans van aardappelblokjes en schep de kippenhapjes binnen in de krans.

#2652

Bron: Lava