Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/preirecepten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 18 september 2019

3 lekkere recepten met prei

Spek met prei en tomaten

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 g licht gezouten spek in plakjes
  • 500 g verse jonge prei
  • 500 g kerstomaatjes
  • 2 teentjes knoflook
  • bieslook
  • olijfolie
  • zout en peper

Bereidingswijze

Laat het spek knapperig bakken in een pan of wok met antiaanbaklaag, zonder vetstof.
Giet het spekvet weg.
Roerbak in dezelfde pan, in een scheutje olijfolie, het preiwit (in ringetjes) 2 tot 3 minuten. Doe er de gepelde en gehakte knoflook en de gehalveerde kerstomaatjes bij.
Roerbak nog een paar minuten.
Breng op smaak met peper uit de molen.
Verdeel de groenten en het spek over de borden.
Werk af met gehakte bieslook.
Serveer meteen.


Preisoep

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 preistengels (het wit in rondjes)
  • 2 gesnipperde uien
  • 15 g boter
  • 2 aardappelen (+/- 200g)
  • 1,5 dl room
  • 2,5 dl melk
  • 4 eetlepels droge sherry
  • 1 groentebouillonblokje
  • peper en zout

Bereidingswijze

Fruit de uien in de boter.
Voeg de rondjes prei toe en laat 10 minuutjes stoven en roer af en toe om.
Voeg de geschilde, in blokjes gesneden aardappelen, 40 cl warm water, het bouillonblokje, zout en peper toe.
Dek af en laat 20 minuten op een matig vuur sudderen. Voeg de room en de melk toe. Laat 5 minuutjes op een laag vuur opwarmen.
Doe een eetlepel sherry in elke kom en schep er de hete soep op.


Prei met kaas en hesp in 15 minuten

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 preistelen
  • boter
  • peper
  • 4 plakjes Gandaham, in stukjes gescheurd
  • een flesje sojaroom (light)
  • 1/2 kopje parmezaan- en pecorinoschilfers (één van beiden kan ook)  

Bereidingswijze

Je kan het trouwens ook perfect voor 1 persoon maken als je alleen thuis bent en geen zin hebt om lang in de keuken te staan.

Snijd de preistelen fijn in reepjes en bak deze op een niet te hoog vuur in boter tot ze lichtjes beginnen bruinen. Breng op smaak met peper. Verdeel over 4 ovenschaaltjes (of 1 grotere schaal). Voeg de Gandaham toe en overgiet met de sojaroom. Bestrooi met parmezaan- en pecorinoschilfers. Je kunt ze ook raspen natuurlijk, maar ik doe dit gewoon met de dunschiller. Zet 10 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven. Serveer met puree of brood. 

TIP: verdubbel de hoeveelheden gewoon als er grote eters aan tafel zitten. Zout mag eventueel weggelaten worden, want de Gandaham is al heel zout op zich, net zoals de kaas.

#3838

Bron: Flandria