Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/prei_en_de_mogelijkheden_in_de_keuken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 14 juni 2021

Prei en de mogelijkheden in de keuken

De aanvoer van prei is ruim, maar normaal voor de tijd van het jaar. Prijzen zijn erg consumentvriendelijk. De mogelijkheden tot bereiden zijn breed: soepen, ovenschotels, stoven, wokken,... 

Weetjes over prei

Prei zit boordevol vitamine A, K en C en is een bron van mineralen: ijzer, koper, zink en magnesium.

Gezonde voeding 
100 gr verse prei bevat 10 mg vitamine C, 18 microgram vitamine A, 0.09 mg vitamine B1, veel vezelstoffen en is een bron van kalium. Pittig detail: de meeste mineraalzouten bevinden zich in het groene bladergedeelte. Geen reden dus om louter de witte stengel te gebruiken bij bereidingen!

Bundelt je krachten 
Geen grammetje vet en een rijke aanwezigheid van vezels, maken dat prei thuishoort in elk dieet dat zorgt voor een goed en gezond lichaamsgewicht en toch veel goede voedingsbestanddelen meegeeft. Sterk de winter door, in optima forma klaar voor de lente!

De houdbaarheid van prei is relatief lang op voorwaarde dat de groente koel bewaard wordt. Een temperatuur tussen 2°C en 5°C en een relatieve vochtigheidsgraad van 95% of meer wordt aanbevolen. In de groentebak van de koelkast kan prei zo'n kleine 2 weken zijn versheid behouden.
Afgedekt met grond en vorstvrij blijft prei zelfs na 1 maand vers.

Prei vraagt wel een grondige wasbeurt gezien het gaat om een groente uit volle grond. Reinigen gaat het gemakkelijkst door de groente in de lengte te snijden, de buitenste bladeren (indien nodig) en verdroogde bladpunten weg te halen en onder stromend water te houden.
Als je voor een bereiding toch van plan bent de prei fijn te snijden dan kun je dat evengoed voor het wassen doen. Op die manier verloopt het schoonmaken nog gemakkelijker.

Tagliatelle met prei en ham

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 3 wit van Flandria-prei
  • 150 g beenham in blokjes
  • 600 g verse tagliatelle
  • 200 g geschaafde parmezaan
  • 2 dl room
  • bussel Flandria-peterselie
  • geutje olijfolie
  • peper van de molen

Bereiding
Kook de tagliatelle zoals aangeduid op de verpakking. Snijd de prei in kleine stukjes. Giet een beetje olijfolie of boter in een pan of wok.
Bak de prei op een constant vuur en voeg op het einde de geraspte ham toe. Doe vervolgens de culinaire room erbij en laat nog 1 à 2 minuten sudderen. Hak de peterselie fijn.
Giet de bereiding over de tagliatelle en werk af met de geraspte kaas en de fijngehakte peterselie.
Voeg peper toe naar eigen smaak.
Aarzel niet om deze bereiding te gratineren voor nog meer smaak.

#4277

Bron: Flandria