Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/prei__allium_porrum

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 14 juni 2021

Prei of Allium porrum: het ganse jaar door


Prei bezit behoorlijk wat prettige eigenschappen. Eerst en vooral is deze vollegrondsgroente het ganse jaar door ter beschikking en dat is goed om weten. Bovendien levert prei een 'prettige' bijdrage voor een betere gezondheid, kan de groente lang bewaard worden, bezit prei een laag caloriegehalte en kun je er in de keuken fantastisch fantasierijk mee aan de slag. Ideaal dus om fit en gezond naar de lente uit te kijken!

Prei of Allium porrum
Prei of Allium porrum: een leuk keukenproduct

Van Egypte naar Wales tot Vlaanderen

Prei is niet echt een 'groentje' als je de zaken in een historisch perspectief bekijkt. De groente, familie van ui en knoflook, werd reeds in het Oude Egypte graag gebruikt. Dankzij de ondoorgrondelijke wegen van de geschiedenis (zou Cleopatra er iets mee te maken hebben?) werd prei ook gegeerd door de Romeinen.
En gezien deze legioenen tot in het verre Engeland (de verre provincie 'Brittannia') trokken, is het misschien niet zo verwonderlijk dat prei de nationale plant van... Wales geworden is.
Maar als we de meer recente cijfers bekijken, dan merken we dat prei een behoorlijke 'tonnage' groenten vertegenwoordigt in onze Belgische veilingen. In 2008 bijvoorbeeld werd in de veilingen niet minder dan 58,5 miljoen kilogram prei verkocht  Het feit dat prei het ganse jaar door kan aangevoerd worden, is hieraan niet vreemd.

Bij prei maakt men onderscheid tussen: zomerprei (april - augustus op de markt), herfstprei (september - november aangeboden) en winterprei die ons tot april gezelschap houdt. De witte stengel van prei groeit in de volle grond, alleen het deel dat er uit steekt, wordt groen dankzij het proces van fotosynthese.


Prei in 3 soorten: zomerprei, herfstprei en winterprei

prei: goedkoop en gezond!

100 gr verse prei bevat 10 mg vitamine C, 18 microgram vitamine A, 0.09 mg vitamine B1 en is rijk aan voedingsvezels. Daarnaast bevat prei ook calcium, fosfor, kalium en magnesium.

Pittig detail: ook het groene bladergedeelte van prei bevat essentiële voedingsstoffen. Geen reden dus om louter de witte stengel te gebruiken bij bereidingen!

Calcium is zoals bekend uitstekend en onmisbaar voor het beendergestel, kalium bezit dan weer een bloeddrukverlagend effect, terwijl fosfor een rol speelt in de energiebalans.
Een laag vetgehalte en een rijke aanwezigheid van voedingsvezels en andere voedingsstoffen maken van prei een vaste waarde in een gezonde voeding. Prei past ook perfect in elk dieet voor wie een gezond lichaamsgewicht wil behouden.
Vitamine C zorgt onder andere voor de vorming van bindweefsel waardoor wonden goed herstellen, is betrokken bij het spier- en hersenmetabolisme en bevordert de opname van ijzer uit onze voeding.
Vitamine A is goed voor de ogen, en zorgt ook voor de cellen van onder meer het haar, het tandvlees en de huid. Vitamine A kan voorkomen onder de vorm van provitamine zoals het bekende ß-caroteen. Deze bezit een sterke werking als antioxidant.


Een antioxidant is in staat agressieve nevenstoffen die ontstaan uit de stofwisseling, te binden. Deze zogenaamde vrije radicalen hebben, als ze overvloedig aanwezig zijn, een negatieve invloed en kunnen lichaamscellen beschadigen. Zo krijgen hart- en vaatziekten en kanker meer kans. Stoffen die als antioxidant werken, maken deze vrije radicalen onschadelijk en beïnvloeden de gezondheid gunstig. Algemeen wordt aangenomen dat een gezonde en gevarieerde voeding waarbij veel groenten en fruit op tafel komen, de beste manier blijft om onze dagelijkse hoeveelheid antioxidanten aan te vullen en door deze variatie te genieten van een synergie tussen deze stoffen.
Aangezien de prei thuishoort in de familie van de 'Allicae', waartoe ook ui en knoflook horen, komt de zwavelverbinding 'allicine' voor in prei. Deze is verantwoordelijk voor de karakteristieke smaak en geur van de groente.
Recent onderzoek laat vermoeden dat allicine een natuurlijk antibioticum is, die gunstige effecten zou hebben bij MRSA-besmetting (MRSA: Meticillinne-resistente Staphylococcus Aureus of informeel beter bekend als de ziekenhuisbacterie).

#2884

Bron: Flandria