Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/praktijklessen_voor_kleur_in_de_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 26 juli 2021

Praktijklessen voor kleur in de tuin

Heb je eenmaal besloten om bollen in je tuin te planten, bestel ze dan op tijd want vroeg in het seizoen is er nog volop keus. Bestel voorjaarsbollen dus vanaf juni/juli en najaarsbloeiende bloembollen in dezelfde periode en zomerbloeiende bolgewasseen vanaf half januari.

Bloembollen planten: tips & praktijklessen voor meer kleur in de tuin.

Het juiste moment om te planten.

Wanneer je het beste kunt gaan planten, is afhankelijk van het moment waarop de diverse soorten bloeien. Winterakonieten, sneeuwklokjes en sterhyacinten (Scilla) bloeien vroeg en moeten ook als eerste de grond in; ideaal is eind september, begin oktober. Voor de meeste overige bolgewassen is de periode tussen half okotber en begin november de beste tijd. Sieruien (Alliums) kunnen nog iets later geplant worden, namelijk tot half december. Bollen vormen het beste wortelgestel als de temperatuur van de grond nog enige tijd tussen de 5 en de 10 graden ligt. Vocht is ook een belangrijke factor, dus als het in de plantperiode niet regent dan moet er gesproeid worden. Als de wortels zich eenmaal ontwikkeld hebben, zijn de soorten goed bestand tegen de vorst en is afdekken niet noodzakelijk. Strooi in geen geval turfmolm over de pas geplante bollen, want na een regenbui blijft al het vocht hierin hangen en dat geeft de bollen een gevoel alsof er een natte deken over hen ligt. Als je er toch aan twijfelt of een bepaalde soorte een strenge winter wel zal doorstaan, dek die dan af met een paar over elkaar gelegde dennentakken; hierdoor ontstaat een microklimaatje dat de ergste kou wegneemt.

Algemene regels voor de plantdiepte

Bloembollen planten: tips & praktijklessen voor meer kleur in de tuin.Voor de meeste bollen geldt dat de plantdiepte wordt bepaald door de hoogte van de bol. De laag aarde die de bollen gaat bedekken moet minimaal tweemaal zo hoog zijn als de hoogte van de bol (een bol van 3 cm hoog moet dus onder minstens 6 cm aarde gestopt worden, en liefst nog iets dieper). Op zandgrond moet in ieder geval dieper geplant worden in verband met het eventuele uitdrogen van de bollen. Bollen die te ondiep geplant zijn, vormen geen goed wortelstelsel en dat is later te zien aan hun ontwikkeling en aan de bloei. Ook lopen ondiep geplante bollen de kans eerder te bevriezen. 

Bollen planten doe je het best met een scherp gepunt tuinschepje, maar vooral voor de grotere bollen zoals narcissen, Camassia en lelies is de zogenaamte “aardappelpoter” een uitkomst. Dat is een iets taps toelopend kokertje aan een lange steel, dat je met de voet de aarde indraait tot de koker helemaal in de grond zit. Daarnaa trek je de poter omhoog, inclusief de grond in het kokertje. Daarmee heb je een ideaal plantgat. De poter is geschikt voor alle grondsoorten, behalve pure zandgrond want dat is te los en blijft niet in het kokertje zitten. Zo'n aardappelpoter is ook een uitkomst bij het planten van grote bollen in gras, want met dit apparaat steek je gemakkelijk door de zode heen. Kleinere bolletjes in gras planten is goed te doen met een paardenboem- of distelsteker: een circa 25 cm lang, halfrond stalen lemmet dat ook gemakkelijk door een zode heen steekt.

Plantafstand

Voor de afstand die tussen de bollen onderling aangehouden moet worden bestaat een regel, maar die stamt nog uit de tijd dat bollen in keurige vakken of in rijtjes geplant werden. Toendertijd plantte men de bollen hart-op-hart (dus van middelpunt bol tot middelpunt bol) op een afstand van 14 cm; vijftig bollen per vierkante meter was de norm voor tulpen en narcissen die daardoor grote, uitbundige kleurvlekken vormden. Zo wordt het nog steeds gedaan op de Keukenhof en in situaties waarin niet het samenspel met andere planten, maar het overweldigende kleureffect het doel is. Op het moment dat de bollen op een natuurlijke manier in de tuin ingepast worden gelden andere normen.

Meer weten of meer tips om kleur te krijgen in de tuin?
Bekijk ze in het boek "Kleur je tuin" van Jacqueline van der Kloet

#5654