Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/postelein_portulaca_oleracea

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 23 januari 2022

Postelein - Portulaca oleracea: zaaien, opkweken en oogsten van postelein in de tuin

Postelein  - Portulaca oleracea

Latijnse naam : Portulaca oleracea
Nederlandse naam : Postelein
Familie : Portulacaceae - posteleinachtigen
Herkomst: India - daar noemt met het kulfa
Bloeikleur : oranje, wit
Bloeimaand : juni, juli, augustus, september
Bladkleur : Groen
Hoogte : 40 - 50 cm
Wintergroen : Bladverliezend
Winterhardheid : Niet winterhard
Standplaats : Zonnig en warm
Soort gewas : Eenjarige plant
Speciale kenmerken : Kruid maar ook een soort van vergeten groente
Habitat : Normale bodem, voedselrijk

Portulaca oleracea ssp.sativa of postelein is een groente met vlezige, rechtopstaande stengels en dikke ronde blaadjes.
Postelein heeft een zoutachtige pikante smaak en kan gebruikt worden bij alle groene salades, kaas, soep,... Wel voeg je de fijn gesneden blaadjes pas toe aan het einde van het kookproces om zo min mogelijk smaak en vitamines te verliezen. Bereiden zoals spinazie of in aardappelpuree mengen.

De eenjarige plant gedijt best in volle zon op een niet te vochtige plaats. Het plantje verlangt een voedselrijke, losse, lichte zandgrond. Niet te vochtig en veel zon.
Postelein heeft vlezige blaadjes die tot 3 cm groot worden. De plant zelf kan ongeveer 70 cm doorsnee worden als er niet van geoogst wordt. Als de stengels te dik worden is de plant niet meer zo lekker. Het is 1 van de enige groenten die veel omega-3 bevatten. In Griekenland zou postelein veel gegeten worden, waardoor daar een beduidend lager aantal hartkwalen zijn dan het gemiddelde in Europa.

Er zijn slechts enkele rassen:

  • gewone groene
  • gele breedbladige
  • gewone gele

Gele planten bevatten minder bladgroenkorrels en zullen daardoor minder snel groeien. Ze zijn wel malser van blad en kunnen minder goed tegen lagere temperaturen. Gele rassen worden meestal in serres onder glas geteeld, terwijl de groene vaker buiten wordt gezaaid.

Vermenigvuldigen door zaad.
Daar postelein warmteminnend is zaai je die best pas vanaf half mei buiten in de volle grond en je kunt blijven zaaien tot half augustus. Je kunt de zaadjes op rijen zaaien met een onderlinge plantafstand van 12 cm, maar ook breedwerpig zaaien is mogelijk. Het is met 2500 zaadjes per gram wel zeer fijn zaad en om het gelijkmatig over een zaaibed te verspreiden kun je het eerst mengen met fijn, droog zand. Zaai niet meer dan ongeveer 5 gram zaad per m². Als je postelein te dicht op elkaar zaait kunnen schimmelziektes (smeul, smet of rot) bij vochtig weer veel schade aanrichten in het zaaibed. Na het zaaien hou je het zaaibed vochtig en dekt het niet af met grond. Leg op de aarde vochtige jutedoeken of plastiek en verwijder deze als de zaden goed beginnen te kiemen. Als de zaadjes kiemen zie je een rode waas op het zaaiperceel verschijnen. Laat je de doek te lang op de kiemplantjes liggen, dan rekken ze uit en worden ze slap. De kiemduur is afhankelijk van de temperaturen tussen de 3 en de 7 dagen.
Indien je beschikt over een kas, serre, koude bak of plastiek tunnel is het mogelijk vanaf half april te zaaien.
Heb je geen tuin maar wel een terras of balkon, dan kun je postelein ook in bloembakken of kuipen zaaien.
Ongeveer 1 maand na het zaaien zijn de planten een 15 cm groot en  kun je de eerste blaadjes reeds oogsten. De oogst van de bladeren kan doorlopen tot er bloemen aan de postelein verschijnen. Bij het oogsten kun je ook de plantjes laag bij de grond afsnijden. Snij de plant daarbij zo af dat er nog enkele bladeren aan de stengels staan, dan heb je kans op een hergroei en een tweede oogst. Om regelmatig verse postelein te kunnen oogsten is het aan te raden maandelijks een beetje te zaaien.

Meer info over postelein in onze online plantengids.
Postelein (= Portulaca oleracea) wordt soms wel eens verward met winterpostelein (= Montia perfolia). Winterpostelein is goed winterhard en kan in het midden van de winter nog worden gesneden.

naam: Portulaca oleracea
NL: postelein
Engels: Purslane, Pussley
Frans: Portulaca, Pourpier
Duits: Kohlportulak, Portulak
ltaliaans: Portulaca
Spaans: Verdolaga

#1597

Auteur: Kurt Vossaert