Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/pompoenen_om_van_te_smullen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 22 augustus 2019

Pompoenen om van te smullen

Toen de Vlamingen massaal naar Amerika uitweken, maakte de pompoen de omgekeerde reis. In zijn thuisregio was hij erg geliefd, bij ons werd hij enkel in tijden van oorlog en schaarste gegeten. Dit is gelukkig veranderd, want de pompoen is een lekkere groente waarmee je in de keuken veel kanten uit kan.

Kalebassen
Pompoenen behoren tot de kalebassen en daarin vind je de meest bizarre soorten - niet allemaal even lekker of zelfs eetbaar - in alle mogelijke vormen en kleuren, van loodzware reuzenpompoenen tot elegante patissons. 

Reuzen en dwergen
Ongetwijfeld zal het sprookje van Assepoes er voor iets tussenzitten, maar het cliché wil dat pompoenen oranje zijn en reusachtig groot. De winterpompoen kan inderdaad tot 40 kilo wegen maar zijn sponsachtige vruchtvlees is allesbehalve lekker. Kleinere exemplaren van ongeveer 10 kilo hebben veel steviger vruchtvlees en zijn veel smakelijker.

Kleine supersterren
Een echte superster onder de pompoenen is de butternut, een kleine pompoen in de vorm van een peer of pindapeul. De kleur van de schil is zalmkleurig tot beige. Het lekkere vruchtvlees is zacht, heeft een duidelijke botersmaak en bevat weinig pitten. Door zijn formaat is hij makkelijk te verwerken en hoeft hij niet noodzakelijk geschild te worden. Een ideale pompoen om op te vullen of te stoven.

De Hokkaïdopompoen is een heel handelbare en smaakvolle pompoen in geel/oranje en groene versie.  De zaden werden in 1957 meegebracht door een Japanse professor vanuit Hokkaïdo, een Noordelijk gelegen Japans eiland. Al snel bleek dat de pompoen zich hier prima thuisvoelde en veel vruchten leverde.

butternut
butternut

Hokkaïdopompoen
Hokkaïdopompoen

Bewaren
Een volledige pompoen kan je - op een droge plek rond ca. 15°C  en als zijn schil mooi gaaf is - makkelijk bewaren tot in het voorjaar. Vergeet wel niet dat een pompoen verder 'rijpt' waardoor hij plots - zelfs na maanden - letterlijk in elkaar kan zakken. Pompoenen binnen op een schaal of bord leggen is dan ook een goede voorzorg. Als het echt stevig gaat vriezen kan je de pompoenen aan de deur best binnennemen, ze overleven de vorst niet.
Pompoen kan aangesneden een week bewaren in het groentevak van de koelkast. Verwijder de pitten, leg de helften tegen elkaar en stop ze in een plasticzak.

In de keuken
Met het vruchtvlees van pompoen kan je alle culinaire kanten op: stoven, pureren, grillen, taart en brood van bakken, soep maken, verwerken in groentestoofschotels, pasta, ...  Het meest traditionele gerecht met pompoen is natuurlijk pompoensoep.

De combinatie pompoen, zoete aardappel en wortel, is een droomtrio. Kleurrijk met een stevige beet en lekker bij zowel vis, vlees, gevogelte en wild of als veggieschotel.  Pompoen doet het verder ook prima in pasta gecombineerd met paddenstoelen.  Een feestelijke terrine maak je met pompoen en truffelaardappel (vitelotte). Een heel decoratief bijgerecht met de laagjes geel van de pompoen en purper van de aardappel.

pompoenen om van te smullen

Pompoen-aardappelterrine  (ca. 6 pers.)

Een heel decoratief bijgerecht met de laagjes geel van de pompoen en purper van de aardappel. Lekker bij wild en varkensvlees.

  • 500 g truffelaardappel (vitelotte)
  • 500 g butternutpompoen
  • 200 ml room
  • 4 takjes rozemarijn
  • 2 teentjes knoflook
  • peper en zout
  • 2 eieren

Schil en snijd de aardappelen en pompoen in lange dunne plakjes. Kook apart beetgaar, laat goed uitlekken en wat afkoelen.
Laat in de room op laag vuur 2 takjes rozemarijn, knoflook 20 minuten trekken. Laat afkoelen, zeef, breng op smaak met peper en zout en klop de eieren los in de room.
Maak laagjes in een ingevette terrinevorm met de pompoen- en aardappelplakjes tot de terrine vol is, eindig met een laagje pompoen. Druk alles goed aan. 
Giet er de room over, dek af met het deksel of met aluminiumfolie en bak de terrine in ca. 40 min. gaar in een voorverwarmde oven op 180°C. Haal de laatste 5 min. het deksel weg zodat de bovenkant licht kan kleuren. Bestrooi met rozemarijnnaaldjes en snij in porties, leg die in eenpersoonsschaaltjes en serveer.

Oranje herfstsoep  (ca. 6 pers.)

De basis van deze oranje soep geeft is pompoen, wortel en zoete aardappelen maken de kleur intenser. Gember en appel geven een frisse toets. De soep is heerlijk puur, maar je kan ze ook aankleden met gerookte zalm of gebakken spekjes.

  • 1 kleine butternutpompoen of 1/2 hokkaïdo, geschild, ontpit en in stukken gesneden
  • 2 wortels, geschraapt en in stukken gesneden
  • 1 zoete aardappel, geschild en in stukken gesneden
  • 1 granny smith appel, geschild, klokhuis verwijderd en in stukjes gesneden
  • 1 ui, in stukken gesneden
  • 1 stukje gemberwortel, fijngesnipperd
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • olijfolie
  • ca. 1l water (en eventueel nog extra)
  • peper en zout

Fruit de ui aan in een beetje olijfolie. Doe er de gember, pompoen, aardappel, appel en wortel bij. Roer even om, giet er het water bij en verbrokkel er het bouillonblokje over. Roer opnieuw door en laat op een zacht vuurtje ca. 1 1/2u sudderen of tot alle groenten uit elkaar vallen. Doe tussenin, indien nodig, extra water bij.
Mix de soep glad, voeg eventueel opnieuw wat water toe en breng op smaak met peper en zout.

#4487

Bron: Lava