Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/pompoen_-_een_grote_najaarsvrucht?selectCountry=1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 15 mei 2021

Pompoen - een grote najaarsvrucht

De herfst is duidelijk op komst. Vroeg donker en koude nachten doen verlangen naar  lekkere pompoensoep bij een knetterend vuur. Gezelligheid troef!

Een grote najaarsvrucht: pompoen

De pompoen is een vruchtgroente en is familie van de meloen en de komkommer. Er bestaan tientallen pompoensoorten, die men afhankelijk van de houdbaarheid, opdeelt in zomer- en winterpompoenen.

Zomerpompoenen worden kort na de bloei geoogst zodat de schil nog zacht en eetbaar is. Hun houdbaarheid is hierdoor echter beperkt. De bekendste variëteiten zijn de courgette (of mergpompoen), de echte pompoen en de patisson.

Van de winterpompoenen vinden we bij ons vooral de reuzenpompoen en de Hokkaidopompoen terug. De vruchten worden pas geoogst als ze volledig rijp zijn. Hun dikke, harde schil is niet geschikt voor consumptie.

Waarop letten bij aankoop van pompoenen

Pompoenen moeten bij aankoop stevig aanvoelen en geen zachte vlekken vertonen. Een beschadigd exemplaar bederft snel. Zomerpompoenen moeten een glanzende schil hebben, terwijl winterpompoenen mat van uitzicht zijn. Winterpompoenen koop je best met een intacte steel.

Bewaren van pompoenen

Zomerpompoenen hebben een beperkte houdbaarheid. Winterpompoenen daarentegen kunnen afhankelijk van de variëteit twee tot zes maanden bewaard worden. Bewaar winterpompoenen bij een temperatuur van 10°C tot 15°C. Let er op dat de steel niet beschadigd is en verwijder eventuele restjes aarde. Eens de pompoen aangesneden is, kan je het vruchtvlees nog enkele dagen in de koelkast bewaren of je kan het invriezen in onmiddellijk te gebruiken porties

 

Recepten met pompoen in de hoofdrol

Pompoensoep

PompoensoepVersnipper de ui en bak ze in olijfolie in een grote pot.
Snijd de pompoen in kleine blokjes en voeg toe aan de ui.
Laat even stoven op een middelhoog vuur.
Snijd de appels in blokjes en voeg toe.
Laat opnieuw even stoven.

Voeg de curry toe en roer goed door.
Giet er de bouillon bij en laat alles 30 min. zachtjes koken.
Mix de soep en voeg, als ze te dik is, wat water bij.
Breng op smaak met peper en zout en laat nog even doorkoken.

Werk af met koriander en toast.

Aardappel-pompoenpuree met entrecote

Aardappel-pompoenpuree met entrecoteSchil de pompoen en snijd in stukken. Snijd ook de geschilde aardappelen in stukken en gaar samen in licht gezouten water. Giet af en pureer. Roer de
blauwschimmelkaas door de puree en kruid met peper. 

Blancheer ondertussen de erwtjes in licht gezouten water en spoel af onder koud stromend water. Stoof ze voor het serveren aan in een beetje boter met de gesnipperde sjalotten en gehakte munt. Breng op smaak met peper en zout. 

Kruid de entrecotes met peper en zout en grill naar smaak (blue, saignant of à point). Serveer de pompoenpuree met de entrecote en erwtjes.

#5211

Bron: Lava