Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/plantuien_in_de_moestuin?selectCountry=1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 4 oktober 2022

Plantuien in de moestuin

rode en gele plantuien

De ui is een niet weg te denken ingrediënt uit onze keuken. Rauw is de groente niet altijd zo lekker, maar gebakken, gestoofd of gedroogd vormt het een heerlijke smaakmaker in tal van gerechten. Door de grote consumptie in onze voeding, kan het zelf kweken van uien alleen maar een voordeel zijn. Veel werk vragen ze niet en kies je voor plantuinen, dan geniet je dat zelfde jaar nog van een rijkelijke oogst van top kwaliteit. 

Uien gedijen goed op bijna elke grondsoort. Enkel een te zure of te zanderige bodem kan problemen geven bij de groei, maar is makkelijk aan te pakken door extra kalk aan toe te voegen. Een plantui is tweejarig. Dit wil zeggen dat de ui in het eerste jaar wordt gezaaid en geoogst wanneer ze nog klein is. Na het overwinteren wordt de plantui opnieuw geplant in het voorjaar. Doordat de uien reeds een jaar oud zijn, hebben ze als voordeel sneller te groeien, beter bestand te zijn tegen lage temperaturen en minder last te hebben van ziekten en insecten. Het verschil met een zaaiui is dat je hier het zaadje zaait in het voorjaar en oogst na een half jaar. De ui is zo kleiner en minder sterk ontwikkeld dan een plantui. 

Zorg steeds voor een goede bemesting waaruit de uien voedingsstoffen kunnen halen. Opgelet met het gebruik van stalmest want dit trekt uienvliegen aan. Plant het pootgoed rond maart, met een onderlinge afstand tussen de uien van 10 cm en 30 cm tussen de rijen. Het moment dat het loof verwelkt en op de grond valt, ook wel strijken genaamd, zijn de uien klaar om te rooien. Reken dus op een consumptie rond begin juli. Zin gekregen om eraan te beginnen? Tijd dan om jouw keuze te maken uit ons assortiment van rode, roze en gele uien. 


Rode plantuien 'Red Karmen'

Rode plantuien 'Red Karmen'Red Karmen is de meest populaire soort onder de rode plantuien. Het zijn ronde tot platronde uien met een mooie, dieprode schil en rood geaderd vruchtvlees. De 'Red Karmen' is heel vroeg volgroeid en kan heel lang bewaard worden. De smaak is zacht en zoet waardoor ze goed geschikt is voor frisse salades en sauzen. Met haar rode kleur, geeft ze ook nog eens extra kleur aan je gerechten. De ui kan geplant worden tussen februari en april en terug worden geoogst rond juli en augustus.

Roze plantuien 'Rosanna'

Roze plantuien 'Rosanna'De plantui 'Rosanna' is noch rood, noch geel van kleur. De schil is een kruising van beide kleuren, met zelfs een licht roosgetinte kleur in zowel de schil als de ringen. Volgroeid worden het ronde uien met een milde smaak. Hierdoor zijn de Rosanna uien ideaal voor zowel koude als warme bereidingen. Daarnaast hebben ze ook een hoger suikergehalte waardoor ze langer te bewaren zijn. Plant ze rond maart en april en geniet van de oogst rond juli of augustus.

Gele plantuien Stuttgarter Riesen

Gele plantuien Stuttgarter RiesenStuttgarter Riesen is een klassieke soort en het meest bekend onder de gele plantuien. Dit oude ras dat ook onze voorouders gebruikten, heeft een goudgele schil aan de buitenkant met een afgeplatte vorm en een fijne nek. Het zijn grote uien die zorgen voor een grote hoeveelheid om te oogsten en daarnaast ook een goede conservering hebben. Dit ras wordt ook aanschouwt als de moeder van de plantuien. Heel wat andere soorten zijn ontwikkeld uit dit sterk ras, met het oog op het creëren van een nog betere soort. 

De plantuien kunnen rond de periode van maart en mei geplant worden, met het puntje net boven de grond uit. Oogsten kan vanaf half augustus, wanneer het loof afsterft en gaat neerliggen. Dit ras is tevens goed geschikt als bosuitjes, wat veel wordt toegepast in diverse oosterse keukens.

Gele plantuien Sturon

Gele plantuien SturonSturon is een verbeterde versie van Stuttgarter. Dit ras is iets ronder van vorm en heeft een mooie koperkleurige schil. De oogst is steeds heel groot maar geen paniek want gelukkig kan ook dit ras lang bewaard worden. Door de ontwikkeling uit het ras Stuttgarter, heeft deze soort heel wat voordelen meegekregen. Deze uisoort is goed bestand tegen vorst waardoor ze één van de beste soorten is voor opslag tijdens de winter. Sturonuien zijn ook beter bestand tegen ziekten die op veel andere soorten wel een invloed hebben. Zo vragen ze geen bijkomend werk bij de kweek. 

Plant de ui tussen maart en april en geniet al vanaf juni van een oogst. Oogsten kan tot augustus, afhankelijk van de weersomstandigheden en de voedingsstoffen die ze tijdens het kweken krijgen. Deze soort is ook goed geschikt als bosui.

Gele plantuien Jaune Paille des Vertus

Gele plantuien Jaune Paille des VertusZoals de naam al doet vermoeden, vindt deze gele plantui zijn oorsprong in Frankrijk. Door zijn grote opbrengst is dit ras een heel populaire soort. Eenmaal de uien volgroeid zijn, ontstaan er platte, sterke uien met een gele huid en een gemiddeld lange nek. Bij voldoende vocht en voeding, kunnen de Jaune Paille des Vertus makkelijk een doorsnede krijgen van 10 cm groot! Zeker al eens de moeite om tussen jouw assortiment van eigen gekweekte groentjes te hebben.


#5849Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon