Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/planten_wintergroen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 8 december 2021

Winterwit en wintergroen gaan sfeervol samen in de tuin

Zo midden in de winter kan de tuin een sfeerloze bedoening zijn. Dat is nergens voor nodig. Ook in deze tijd van het jaar kan het heel sfeervol zijn in de tuin. Er zijn planten die ook ’s winters groen zijn, maar zelfs ook die juist in deze tijd bloeien. Combineer wintergroen met winterwit, en er ontstaat een heel speciale wintersfeer in de tuin.

Helleborus x ericsmithii
Helleborus of de kerstroos

De tuin beleef je ’s winters vooral vanuit huis. Ga eens in de huiskamer zitten op de sofa of aan de eettafel en kijk waar de tuin in deze wintermaanden best wat sfeervoller mag zijn. Een paar winterbloeiers of groenblijvende planten maken vaak al een enorm verschil.
Een leuk voorbeeld van een winterbloeiende plant die bovendien nog groen is, is de winterheide. Officieel heet die Erica carnea. Namen als Erica carnea ‘Snow Queen’ en ‘Snow Prince’ zeggen al genoeg. Er zijn nog meer zuiver witte winterheides. In het tuincentrum en andere groene verkooppunten worden ze nu bloeiend aangeboden. Een keuze is dus snel gemaakt. Winterheide is er ook in andere kleuren. Mocht u vallen voor een diep rode of paarsroze soort, wat belet u om juist die te kopen? Zolang het bijdraagt aan de sfeer in uw tuin… .
Voortbordurend op de combinatie wintergroen en winterwit, is Helleborus, vaak kerstroos genoemd, een echte aanrader. De plant heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. Geen wonder, want er is geen plant die zo bij de winter hoort als deze. Het blijft fascinerend om te zien hoe de kerstroos echt midden in de winter iedereen weer verrast met haar prachtige bloemen. Sommige rassen zijn echt wit. Andere hebben een roze zweem over zich. Nog spannender zijn de witte bloemen die naar groen neigen. Heel apart… .

Glanzend mooi

Wintergroen én winterwit zijn ook een aantal heesters. Opvallend zijn de heesters met glanzende licht- of donkergroene bladeren. De witte bloemen steken daar prachtig bij af. Een mooi voorbeeld is Viburnum tinus, familie van de bekende sneeuwbal. Viburnum tinus heeft de laatste jaren de harten van vele tuinliefhebbers gestolen. De platte trosjes met kleine, witte bloemen


Bij de groen-witte bloemetjes van Sarcococca geldt in deze tijd van het jaar helemaal ‘klein maar fijn.

komen prachtig uit met de donkergroene, glanzende blaadjes als achtergrond.
De bloeitijd is lang en loopt van november tot april. Viburnum tinus kan wel 2 m hoog worden. Daar doet de plant echter een aantal jaren over. Heeft u weinig plek, dan hoeft dat geen beletsel te zijn om ‘m te kopen.
Een prachtige winterbloeier is Camellia. Het glanzende blad is wat groter dan dat van Viburnum tinus. Het is ook wat lichter van kleur. Ooit was dit zusje van de bekende theestruik uitsluitend een geliefde kamerplant. Inmiddels is van Camellia een aantal winterharde soorten op de markt. Ze passen prachtig in het thema ‘wintergroen en winterwit’. Hetzelfde geldt voor de wintergroene struik met de naam Sarcococca. Laat u zich niet weerhouden door de onuitsprekelijke naam. Daarvoor is deze heester met prachtig glanzende bladeren en geurende witte bloemen gewoon te mooi. De bloeitijd ligt meestal in februari - maart.

Bij de voordeur
Overigens geldt voor praktisch al deze planten dat ze ook goed in een kuip of grote sierpot zijn te zetten. Een paar van die winterwitte en wintergroene planten bij de voordeur maakt bij het thuiskomen een wereld van verschil. Ook voor het bezoek is het een leuke binnenkomer. Wintergroene en –bloeiende planten zijn in pot of bak ook geschikt voor uw terras of het balkon. Zet u deze planten in een kuip of pot dan mag u er niet het eeuwige leven van verwachten. Het winterplezier hoeft er niet minder om te zijn.

#370

Bron: VLAM
www.vlam.be