Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/planten_rozentuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 8 maart 2021

Rozen in de moderne tuin
Rosa "Heidetraum"


Pink Medeilandroos


klimroos: 'Golden Showers'


klimroos: 'Alberic-Barbier'
 

Rozen zijn de zomer. Rozen zijn romantisch. Ze passen in de border, of versieren een pot op balkon of terras. Rozen maken uw tuin compleet. De roos speelt al duizenden jaren een rol. Natuurlijk in de tuin, maar ook in kunst, symboliek en heraldiek. Vooral de meestal gevulde, vaak heerlijk geurende grootbloemige rozen zijn indrukwekkend. Die bloemvorm kwam al bij heel oude rassen voor, maar kreeg vanaf de 18e eeuw een geweldige impuls door het inkruisen van Chinese rozen. Dat werden de theehybriden. In de grote tuinen van vroeger kwamen vooral speciale rozenperken voor, nu is de moderne toepassing als heester tussen andere planten het meest ideaal. 
Er zijn allerlei groepen rozen. De originele botanische soorten en typen met veel ‘wilde’ eigenschappen vormen samen de heesterrozen. Verder zijn er klimrozen, bodembedekkende rozen, miniatuurrozen, stamrozen en natuurlijk struikrozen. Bij diverse groepen wordt weer onderscheid gemaakt tussen trosrozen (met een hele tros bloemen aan één vertakte steel) en grootbloemige rozen (één grote bloem of maar enkele bloemen per steel). De geur van rozen zit in de bloemblaadjes: dus hoe meer blaadjes, des te sterker de geur kan zijn.

De mooiste grootbloemige struikrozen
Grootbloemige struikrozen zijn absoluut favoriet. In de tuin en als snijbloem op de vaas. De tegenwoordige rassen bloeien door van juni/juli tot in de herfst de vorst invalt. In  feite gaat het om twee bloeigolven: de eerste (overdadige) eindigt ongeveer midden juli. Verwijder vooral dan alle uitgebloeide bloemen. Dat geeft rijke doorbloei. Er zijn honderden rassen om uit te kiezen. Kies uw favorieten nu ze in bloei staan. In pot gekweekt betekent dat u ze nu ook kunt planten. Enkele heel mooie zijn: ‘Queen Elisabeth’ met roze bloemen en donker blad, ‘Mullard Jubilee’ met heel mooie donkerroze bloemen, de beroemde ‘Peace’ (‘Gloria Dei’), geel met roze rand en leerachtig blad, ‘Troika’, heerlijk geurend en koperkleurig, ‘Gisselfeldt’, donkerrood, geurend, ‘Ingrid Bergman’, fluweelachtig donkerrood. Dit zijn rozen die het predikaat ‘Toproos’ hebben verdiend (het hoogste wat een roos kan bereiken).

Verzorging
Bij grootbloemige struikrozen is het edele deel geënt op de wortels van een ‘wilde’ roos. Dat is nodig om de roos goed te laten groeien. Die entplek is te herkennen als verdikking vlak boven de wortels. Het is de meest gevoelige plek van de hele plant. Vooral vorst kan schade veroorzaken. Daarom moet de entplek onder het grondoppervlak blijven (in de herfst extra aanaarden). Snoei houdt de planten gezond. Door korte snoei in het voorjaar (tussen 1 maart en 1 april) wordt een groot deel van de takken weggehaald waarop schimmelsporen en ongedierte hebben overwinterd. Snoei struikrozen ieder voorjaar op 10 à 15 cm boven de grond. Haal sprietige takjes dieper weg. In het seizoen regelmatig uitgebloeide bloemen wegnemen. Doe dat boven het eerste zogenaamde vijfblad (een blad met vijf deelblaadjes) onder de uitgebloeide bloem. Dan bloeit de plant rijk door (vaak tot diep in de herfst). Geef na de voorjaarssnoei speciale rozenmest (in juli nog eens). Eventuele aantastingen bestrijden.  

Tuintips voor juli
Controleer de sappige jonge scheuten van planten op bladluizen. Zorg dat er ook tijdens uw vakantie voor de tuin wordt gezorgd (vooral sproeien als het droog is). Geef bij het sproeien altijd veel water ineens (zeker 20 liter water per m2). Rooi bollen waarvan het blad is afgestorven. Zorg voor steun bij hoge vaste planten. Herfstbloeiende knolgewassen (herfsttijloos e.d.), maar ook Iris en Cylamen planten. Eenmaal bloeiende klimrozen na de bloei terugsnoeien.

#342

Bron: VLAM
www.vlam.be