Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/planten_rozen_soorten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 20 oktober 2021

Overzicht van de soorten van rozen: grootbloemige, trosrozen, heesterrozen, bodembedekkers en klimrozen

Rozenveredelaars en Rijksproefstations, zoals dat van Melle, zoeken elk jaar naar een verbetering of uitbreiding van hun assortiment. Soms heeft de kweker een patent op een bepaalde variëteit. Het is logisch dat je voor dit geduldige selectiewerk iets meer betaalt. Je kent dan ook de specifieke eigenschappen van de rozen.
Het is wel opvallend dat enkel de beste selecties op langere termijn blijvend zijn. Vandaar dat het rozenaanbod sterk afwisselend kan zijn van jaar tot jaar.

Doorgaans zijn in de groothandel vanaf half oktober de nieuw gekweekte rozen beschikbaar. Er bestaat een enorm en verscheiden rozenaanbod. Het is aan te raden om je te informeren bij de rozenkweker of het tuincentrum welke variëteiten er dit seizoen zullen beschikbaar zijn.

A. Grootbloemige rozen
Hiertoe behoren de theehybriden. Hun oorsprong is een kruising tussen de Chinese theeroos en de Bourbonroos.
Het kenmerk is dat er 1 bloem per stengel verschijnt. Dit zijn eveneens prachtige snijbloemen.
De planten zelf vragen een goede bemesting.
Sommige variëteiten bieden goed weerstand tegen ziekten.

B. Trosrozen
Hiertoe behoren de Polyantharozen en de Floribundarozen. Kenmerk is dat er meerdere bloemen op 1 stengel staan. Dit maakt hen zeer geschikt voor grotere groepen aanplantingen in rozenperken. Een groot voordeel is dat de meeste rassen doorbloeiend zijn en vrij resistent tegen ziekten. De plantafstand mag iets dichter zijn, dit geeft een bijzonder groepseffect.

C. Heesterrozen en parkrozen
Heesterrozen en parkrozen worden aangeplant in groep of ook als solitair. Ze worden doorgaans hoger dan de gewone struikrozen.

Hier heb je twee mogelijkheden:

  1. Heesterrozen botanisch van oorsprong;
    Deze groep wordt geplant voor zijn rijke bloei en rozenbottels, mooie doornen (stekels), als afsluiting, talud- of massiefbeplanting.
  2. Heesterrozen die herbloeiend zijn;
    Deze herbloeiende rassen zijn het interessantst in of tussen beplantingen, in massieven of als solitair in een gazon. Deze heesterrozen worden doorgaans boven 1 m hoog en bloeien van eind juni tot aan de vorst.

D. Bodembedekkende rozen
Deze rozen worden gebruikt als bodembedekking, onderbeplanting of daktuinen en zijn weelderig van groei. E. Miniatuurrozen

 

Miniatuurroosjes bloeien hevig en langdurig, vanaf juni tot aan de vorst. Deze roosjes zijn te gebruiken als randbeplanting, voor bloemperkjes, op de vensterbank of als potplant bij tafelversiering.


klimroos: 'Alberic-Barbier'

F. Klimrozen
Dit zijn rozen met lange tot zeer lange takken, die ondersteund of geleid moeten worden. Ze zijn wel of niet doorbloeiend, met halfgevulde tot gevulde bloemen.

Klimrozen moeten goed worden bemest en de heel oude takken worden best eens verjongd om ook onderaan de klimmer een rijke bloei te verzekeren.

Stamrozen zijn rozen die op een rechte wilde rozenonderstam zijn geoculeerd.

Naast de theehybriden en trosrozen op stam bestaan er ook treurstamrozen.

Sommige kwekerijen bieden ook de zogenaamde Engelse rozen aan, geselecteerd door David Austin. Deze rozen zijn een kruising tussen oude historische rozen en modernere rozen. Ze bieden een gevulde bloeiwijze met vaak een sublieme geur.

Engelse rozen


Rosa 'Graham Thomas'


David Austin roos

Ook de romanticarozen van de Franse veredelaar Meilland zijn de moeite waard.

Vermeldenswaard zijn ook de Moschatahybriden (muskusrozen), een reeks van doorbloeiende heesters, geselecteerd door Rudy Velle (Oudenburg).

Om dit overzicht een enigszins een volledig karakter te geven vernoemen we de zuiver botanische soorten, oude rozelaars, alba rozen, gallicarozen, damascenarozen, centifoliarozen, noisetterozen, bourbonrozen, Chinese theerozen, rugosahybriden en liaanrozen.

Eigenlijk is de roos als plant helemaal niet zo moeilijk. Mits een kleine verzorging en het uitkiezen van de juiste standplaats, heb je jarenlang geniet van deze prachtige bloemen. Vele rozen doen ook dienst als snijbloemen of kunnen in knopvorm worden gedroogd.

Aarzel niet om deze planten tot je favorieten in de tuin te rekenen. Koop als het even kan rechtstreeks bij de rozenkweker of tuincentrum en informeer goed naar het juiste gebruik van de aangekochte rozen.

Ik wens je alvast veel bloemen en veel plezier met je prachtige rozenaanplanting! 

#341

Auteur: Piet Van den Broecke