Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/planten_ondersteunen:_tips_bij_regen_en_wind

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 8 augustus 2022

Planten ondersteunen: tips bij regen en wind

Tips bij het ondersteunen van tuinplantenDe zomer van 2021 wordt tot nu toe gekenmerkt door veel wind en regen. Het zorgde ervoor dat heel wat planten en bloemen een extra steuntje in de rug konden gebruiken of ze lieten hun prachtige bloemtrossen hangen door het gewicht van de regen of de stengels braken af door de stevige wind.

Zonde van al het werk en tijd uiteraard. Want een tuin met neerbuigende bloemen en bladeren, ziet er niet bijzonder mooi uit. Integendeel, de planten lijken zelfs een beetje te treuren. We geven je hieronder een aantal tips bij hoe je jouw planten kan helpen ondersteunen.

Regenwater recycleren

Eerst en vooral hoeven felle regenbuien geen belemmering te zijn bij het tuinieren. De schade aan de planten kan geminimaliseerd worden en watergevoelige planten kan je afschermen in een serre of onder een afdak. Met het teveel aan water hoef je alleen maar slim om te gaan. Waterschaarste hebben we dit jaar nog niet gekend, maar desalniettemin wil dit niet zeggen dat je het regenwater niet kan opvangen voor later gebruik. Want zuinig omgaan met water kan nooit geen kwaad, zeker nu het vaker lang droog blijft. Het kan gebruikt worden in de tuin om gras te besproeien, planten en dieren water te geven... zelfs in het huishouden kan het van pas komen. Niet om te koken! Wel bij het wassen of doorspoelen van het toilet. Kortom, maak zoveel mogelijk gebruik van dit gratis water. Hoe meer mensen regenwater recycleren, hoe minder watertekort er zal zijn tijdens een onvoorziene hittegolf.


Planten ondersteunen

Delphinium met bamboestokken ondersteunenOm planten te ondersteunen, hoef je niet te wachten op de eerst volgende regenbui of windstoot. Sommige planten kunnen de steun ook goed gebruiken om bijvoorbeeld mooi en stevig rechtop te groeien. Denk dan voornamelijk aan de groeiperiodes in het voorjaar, begin de zomer.

Bij het plaatsen van een plantensteun, is het belangrijk dat niet de volledige plant wordt vastgemaakt. Planten moeten doorgroeien en hebben hiervoor de nodige vrijheid en ruimte nodig. Zorg er dus voor dat de plant zijn natuurlijke vorm behoudt en geen vreemde groeimanouvers moet uithalen.

Breng de steun vroegtijdig aan zodat de jonge plant in de juiste richting groeit en de bladeren hem snel bedekken. Zo valt de steun minder op. Vooral hogere vaste planten zoals kattenkruid, stokrozen en ridderspoor hebben hulp nodig om recht te blijven bij slechte weersomstandigheden. Ook heesters met grote en zware bloemen zijn heel gevoelig. Denk hierbij aan hortensia's en camelia's.

Het steunen zelf kan op verschillende manieren gebeuren: met grondpinnen, beugels, een gaas, bamboestokken of door bijvoorbeeld het plaatsen van een metalen plantensteun. Afhankelijk van hoe de plant groeit of omhoog klimt, kan je kiezen wat het best te gebruiken is.

Klimplanten beschermen tegen wind

Bij te veel wind kunnen klimplanten loskomen van de plaats waar ze omhoog groeien. Hoe je dit kan vermijden? Door voldoende steun te voorzien waarlangs de klimplant zich kan vastbinden. Plaats om de meter een bamboestok van ongeveer 100 tot 120 cm lang en sla de paal zo'n 40 cm diep in de grond. Verbind alle stokken met elkaar door een touw te spannen ter hoogte van 50 cm. Span het touw zowel diagonaal, recht als kriskras door elkaar, zodat er voldoende aanhechtpunten ontstaan voor de klimplanten. Werk de bovenzijde van de bamboe af door de top recht af te knippen. Schuin knippen vormt een scherpe punt waaraan je jezelf kan bezeren.

#5924Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon