- Belgique - Français
- Nederland
- France
- Deutschland
Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/planten_lavendel
Lavendel / Lavandula:
Deze plant komt oorspronkelijk uit het Zuiden en de streken rond de Middellandse Zee. Lavendel groeit graag op een zonnige, iets droge plaats in nogal stenige, wat kalkhoudende grond. In onze steken wordt voornamelijk de Lavandula angustifolia geplant. In Frankrijk noemt men deze la Lavande vraie; de echte of de fijne lavendel, deze geurt het best. Daarnaast bestaan er ook kruisingen tussen Lavandula spica en Lavandula angustifolia, die men in Frankrijk le Lavandin noemt. Deze wordt momenteel meest aangeplant voor de productie van etherische olie omdat deze meer opbrengst heeft per hectare dan de fijne lavendel. De beste variëteit is de Lavandula x intermedia 'Grosso', met grote lange bloemen. Maar deze laatste is in onze streken bij strenge winters niet zo winterhard. De olie van de echte lavendel is fijner, maar ook duurder dan de olie van de gekruiste of hybridenlavendel. Er bestaan minstens 250 verschillende variëteiten van lavendel en de meeste soorten bloeien blauw, maar er zijn ook witte en roze soorten.
Stekken van lavendel:
Lavendel kan men vermeerderen door zaaien, afleggen of door het nemen van stekken. Stekken wordt meest toegepast, vanaf half augustus kan men aan de slag. Neem stevige half verhoute topscheuten van ongeveer 8 cm lang. De wond onderaan moet gaaf zijn. Strip de onderste blaadjes en plaats de stekken naast elkaar in voedselarme stekgrond in een isomobakje. Deze mogen elkaar niet raken en druk de grond goed aan, vernevel regelmatig water. Naargelang de standplaats zijn de stekjes geworteld na 1 à 2 maanden.
het stekken van lavendel
Plantafstand
In de handel wordt lavendel aangeboden in pot 9 vierkant of 10,5 rond. Deze planten zijn 1 groei jaar oud. De plantafstand voor een lavendelhaag of groep is 35 cm
één jaar na het stekken
Tip: snoei uitspringende takjes weg voor het planten. Zo bekomt men gelijkvormige planten en begint u eigenlijk al met een onderhoudssnoei.
In tuincentra of op markten vindt u ook lavendel in grote potten. Deze planten zijn ouder en hebben het voordeel dat ze direct een rijke bloei geven in de zomer. De plantafstand van deze grotere planten bedraagt 40 tot 45 cm. Ook deze lavendels kunnen na het planten reeds een eerste vormsnoei krijgen.
Opschiksnoei na de bloei
Gebruik
Lavendel kan in onze tuinen aangeplant worden als solitair, in een verzameltuin, als laag haagje of in een gemengde bloemborder. De bloei begint vanaf half juni en kan duren tot ruim eind augustus al naargelang de soort en variëteit.
Bloemen worden geplukt en gebruikt in linnenzakjes, bloemschikken, zelfs in papierfabricage en gebak.
De essentiële olie die gedistilleerd uit takken en bloemen wordt gebruikt in de parfumindustrie, reinigingsproducten, zepen, bad- en doucheschuim, schoonheidsproducten op basis van lavendelolie. In de aromatherapie gebruikte men lavendelolie als verzachtend, kalmerend, ontspannend, opruimend en zuiverend middel, soms ook tegen stress, hoofdpijn en depressiviteit. De olie is ook helend bij insectenbeten, lichte brandwonden, kleine wondjes en ontstekingen van de huid.
producten op basis van lavendel
Lavendel en toerisme
In Zuid-Frankrijk bestaan er verscheidene streken die gekend zijn om hun lavendel en olieverwerkende nijverheid. Er bestaan routes die u langs de lavendelvelden, verzameltuinen, lavendelfeesten, lavendelboerderijen, tentoonstellingen en lavendelmusea voeren. Lavendelproducten worden gretig door de toeristen gekocht.
lavendel oogsten in Zuid- Frankrijk
Auteur: Piet Van den Broecke
Zoeken op...: serre - regenton - potgrond - rozen - bamboe - bloemschikken - kruiden - kalk - bloempotten - tuinafboording - insectengaas - kweekbak - zaaibak - edialux - mest