Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/planten_hosta

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 oktober 2021

Hosta: planten voor de schaduwrijke tuin.

Hosta's: prachtige schaduwplanten.
Heb je in je tuin een schaduwhoek dan hoef je niet meteen te wanhopen.
Meer nog, deze plek zou wel eens je favoriete verblijfplaats kunnen worden, indien je er een ruimte reserveert voor een van de prachtigste schaduwplanten : de hosta.

De hosta heeft heel wat troeven.
Naast het feit dat de hosta schaduwtollerant is, vergt de plant bijvoorbeeld ook weinig onderhoud, heeft ze schitterende groene, gele, blauwe en soms ook bijna witte bladeren, bestaat ze in diverse formaten en heeft ze bijzonder mooie bloemen die soms ook geurend zijn.

Hosta's steken hun neuzen reeds vroeg in het voorjaar boven de grond, ontrollen vanaf dan langzaam hun jonge blaadjes en bereiken in juni hun topconditie.  De bladeren zijn dan volledig ontwikkeld en er ontstaan bovendien bloemen die vaak bloeien tot in oktober.  In het najaar verkleuren de bladeren langzaam om daarna af te sterven, waarna de plant zijn verdiende winterrust krijgt.

De hosta is afkomstig uit Oost-Azië en is in onze regio aanwezig sinds het begin van de negentiende eeuw, toen vooral Philipp von Siebold, een arts verbonden aan de Nederlands Oostindische Compagnie, deze planten vanuit Japan naar België bracht.

De laatste decenia heeft de hosta een enorme aandacht gekregen van vooral Amerikaanse kwekers, die het aantal verschillende hosta's opdreven tot bijna vijfduizend. Ook in België en Nederland heeft deze vaste plant aan populariteit gewonnen en neemt het aantal verzamelaars gestadig toe. 

Alhoewel een aantal van de variëteiten zon kunnen verdragen, plant je de meeste hosta's best in een schaduwrijke omgeving.  Half-schaduw kan ook nog, al zorg je er beter voor dat ze enkel ochtendzon krijgen en vermijd je liefst de volle middagzon.  Hoe meer zon de hosta krijgt, hoe meer water ze zal nodig hebben.

Hosta's hoeven niet absoluut in de volle grond geplant te worden.  Ze doen het even goed in potten met als extra voordeel dat je deze gemakkelijk kunt verplaatsen en naargelang de grootte van de hosta's of de kleurschakeringen ervan andere effecten kunt creëren in je tuin.  Ook in de winter kunnen de planten in de pot blijven, op voorwaarde dat je pot voldoende winterhard is.
Hosta's zijn sterke planten en hebben bij ons slechts één grote vijand : de slak.
Een aantal hosta's zijn omwille van hun dikke substantie slakbestendig, doch de meeste hosta's kunnen wel degelijk aangetast worden door de slak.  Vooral jonge planten zijn een lekkernij voor deze weekdieren.  Er bestaan handige middeltjes om het bezoek van de slakken te verminderen, zoals het plaatsen van bierbakjes rondom de hosta's, al is meestal enkel het strooien van slakkenkorrels de meest afdoende oplossing. In elk tuincentrum vind je wel een beperkt assortiment van vooral gewone hostavariëteiten. Wil je meer keuze moet je je al wenden tot de enkele gespecialiseerde hostakwekers in België en vooral Nederland.  De recentere introducties zijn vaak enkel in de Verenigde Staten beschikbaar aan hoge kostprijzen.  Mits enkele jaren geduld komen deze nieuwigheden evenwel ook wel bij ons terecht tegen aanvaardbare prijzen.  Je kan ook aan hosta's geraken door deze te ruilen met andere hostaliefhebbers want de hosta is een plant die gemakkelijk gedeeld kan worden, al gaat dat wel ten koste van de ontwikkeling van de plant.

Jaak Grosemans is enkele jaren geleden begonnen met het verzamelen van hosta's.  Hij heeft een eigen website ' Hostapassie' die gewijd is aan de hosta met daarop veel informatie en hostafoto's van liefhebbers vanuit alle delen van de wereld.

#152

Auteur: Jaak Grosemans