Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/planten_coniferen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 25 juni 2022

Tekst en video: planten van coniferen

Planten worden meestal te koop aangeboden op een van volgende wijzes:

 • planten met blote wortel:
  Bladverliezende struiken en loofbomen worden tijdens de rustperiode in de herfst en winter verkocht met kale wortels. Aangezien de wortelkluit snel uit elkaar valt, worden coniferen zelden met blote wortel / zonder extra bescherming rond de plantkluit aangeboden.
   
 • planten met kluit:
  Coniferen met lange wortels hebben te lijden van wortelbeschadiging en worden meestal met wortelkluit in jute- of gaasdoek verkocht. Ze kunnen erg zwaar zijn, pas op dat de wortelkluit zo min mogelijk breekt.
   
 • op pot gekweekte planten:
  Coniferen in grote potten zijn proper, gemakkelijk te hanteren en goed op te slaan tot zich de juiste plantomstandigheden voordoen. Aangezien de planten in de potten werden opgekweekt is de wortelbeschadiging uiterst gering.

Het spreekt voor zicht dat de prijs van een plant die is opgekweekt in pot ook een stuk hoger zal liggen dan die van een plant met blote wortel of met wortelkluit.

De beste planttijd voor coniferen:

 

Coniferen worden vaak aangeboden met een in gaasdoek omwikkelde wortelkluit. Dergelijke coniferen plant je best aan als de planten in rust verkeren. Dit wil zeggen dat je vanaf november tot half april uw coniferenhaag kan planten, behalve tijdens vorstperiodes.

 
Video: het planten van een coniferenhaag.

Een haag planten.

 1. Span een lijn langs de strook grond waar de haag zal worden aangeplant.
 2. Graaf de voldoende diepe en brede plantsleuf langs de lijn. Bij een plantkluit mag je gerust anderhalve keer zo diep  en breed een put graven als de wortelkluit groot is.
 3. Leg de planten er op de juiste afstand naast.
 4. Met twee personen planten is beter. De eerste zet de planten in de sleuf en de tweede drukt een deel van de uitgegraven grond weer aan.
 5. Zorg dat de planten keurig rechtop en in de lijn staan.
 6. Geef water en vul de plantsleuf verder op.
 7. Nogmaals ruim water geven.
 8. Bij aanhoudend droog weer regelmatig gieten gedurende de eerste weken.

Let er bij het planten van coniferen op dat:

 • gaaslappen van de kluiten verwijderd zijn
 • de wortels niet beschadigd worden.
 • de planten even diep staan of voorheen
 • de planten mooi rechtop
 • netjes in de haaglijn staan

Overige tips en weetjes bij het planten van coniferen:

 • Plant uw aangekochte planten liefst onmiddellijk.
 • Kun je ze niet direct planten, kuil ze dan tijdelijk in zodat de wortels niet kunnen uitdrogen door de wind of rechtstreekse zonnestralen.
 • Tijdens het vervoeren van het tuincentrum of kwekerij naar huis zorg je er ook voor dat wind en zon zo min mogelijk de plantkluit kunnen uitdrogen. Indien nodig leg je een groot karton, zeil of deken overheen de plantkluiten.

Een haag van Taxus groeit traag en hoef je minder te snoeien
Taxushaag.

Soorten coniferen die vaak worden gebruikt om een wintergroene haag mee aan te planten:

De bekende en snel groeiende × Cupressocyparis leylandii. Deze wordt vaak gekocht omdat je dan ook heel snel een hoge en gesloten haag hebt en dus van uw privacy kan genieten. Nadeel is dat je dan wel jaarlijks 2 a 3 keer uw haag zal moeten blijven snoeien. Laat de haag ook niet te hoog worden, want Leylandii groeit snel en hoog, maar wortelt slechts oppervlakkig. Laat je de haag te hoog worden, dan heb je bij hevige najaarsstormen kans dat er planten omwaaien.

Andere haagconiferen vindt u bij de schubconiferen Chamaecyparis lawsoniana, Thuja plicata en Thuja occidentalis.
Ook bij Tsuga vindt u goede wintergroene haagplanten.
Voor een trage groei en minder snoeibeurten bent u prima af met Taxus baccata of Taxus × media ‘Hicksii’. Tuinarchitecten gebruiken graag Taxus in hun aanplantingen omdat deze zeer strak en mooi gesloten zijn. Daarenboven zorgt de donkergroene kleur van de Taxus dat de bloeiende planten die ervoor staan zeer goed tot hun recht komen. Een nadeel van Taxus is dat alle delen ervan (behalve het vruchtvlees) giftig zijn.

#2721Kurt Vossaert

Auteur: Kurt Vossaert

Terug naar boven icoon