Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/plant_siergrassen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 20 september 2021

Planten: wuivende siergrassen in het najaar

Wuivende siergrassen

Grassen geven een weldadig gevoel. We hebben iets met die altijd ritselende, wuivende, op de wind golvende massa’s stengels en bladeren, waar het licht geheimzinnig doorheen speelt. Een restgevoel uit onze ‘droomtijd’ misschien? Uit de tijd dat onze zeer verre voorouders op de grazige, warme steppen leefden? Grassen hebben ook voor de tuin ongelooflijk veel te bieden: van klein blauw bodembedekkend schapegras tot metershoge bamboes en bijvoorbeeld de geweldige bloeipluimen van het pampasgras.

Een sierlijk, hoog gras in de voortuin is een aangenaam welkom. Siergrassen maken van de border een juweel en ze vormen een sublieme combinatie met laatbloeiende vaste planten. Zet ze niet te dicht bij een pad, maar wel zo dat u ze net kunt aanraken. Zorg dat ze andere planten niet overschaduwen, geef ze voldoende ruimte om zich volledig te ontplooien. Ontdek de rijke variatie in bladvormen, kleuren, bloeiwijzen en toepassingsmogelijkheden. 
 

Struisriet - Calamagrostis


Trilgras - Briza

Prachtige soorten
Hoge bamboes als Fargesia murieliae (die niet woekert) en de roze of zilverwit bloeiende pampasgrassen (Cortaderia) kent iedereen. Maar er zijn vele tientallen kleinere soorten die in de tuin absoluut een plek waard zijn. Solitairen als Miscanthus sinensis ‘Zebrinus’ met geel dwarsgestreept blad en tot 175 cm hoge bloeipluimen.
Het hoge struisriet (Calamagrostis).
Het lampepoetsergras (Pennisetum alopecurioides).
De fijne pluimen van Stipa gigantea (vedergras).
De prachtige Panicum-variëteiten met hun ragfijne aren (tot 150 cm).
Maar er zijn er ook die een dicht tapijt vormen: kanariegras (Phalaris) tot 80 cm hoog roze, later roomwitte bladeren, het grijsgroene fakkelgras (Koeleria glauca), de witbol (Holcus mollis ‘Albovariegatus’) met witbont blad.
En als het om kleur gaat: Japans bloedgras (Imperata cylindrica ‘Red Baron’) met warmrood blad (’s winters afdekken).
Sierlijk en klein zijn trilgras (Briza), muskietengras (Bouteloua) en plataargras (Chasmanthium met zeegroen blad). En dan is de grote groep zeggen (Carex-soorten) nog niet eens genoemd: geen echte grassen, maar ze lijken er wel op.
Luzula
(veldbies) is wintergroen en oersterk, evenals Deschampsia (smele) die in de vorm ‘Goldschleier’ zijn supervorm heeft gevonden.
Denk ook aan bodembedekkers als Festuca en de 30 cm hoge bamboe Sasa veitchii ‘Nana’.

Iets anders als verrassing
Zet eens planten met grasachtig blad tussen echte grassen. Dat kunnen bijv. irissen zijn, de prachtige Iris pallida ‘Variegata’ met zijn waaiers bont blad of Iris pseudacorus ‘Variegata’ met witbont blad. Schizostylis coccinea ‘Major’ vormt in november paarsrode sterbloemen. Denk ook aan Dierama pendulum met hangende klokjes (lilaroze). Schitterende combinaties!

Zorgen voor grassen
Er zijn zoveel soorten en vormen dat één algemene aanwijzing ondoenlijk is. Van oersterke bodembedekkers tot subtropische reuzen die ’s winters wat bescherming in de vorm van een rietmat wel waarderen. En van bos- en moerasbewoners tot droogtekampioenen op door de zon geblakerde plekken. Grassen hebben alles in huis voor iedere omstandigheid. En ze vragen maar weinig. Vooral een goede organische basisbemesting in het voorjaar is belangrijk. Schoon de planten pas in het voorjaar op, want de wuivende, verbruinde bossen bladeren en bloeistengels zijn ’s winters sierraden in de tuin. Geef tijdens hevige droogte water. Knip dode stengels uit bamboe om de planten lucht te geven. Maar vooral: geniet ervan!

#371

Bron: VLAM
www.vlam.be