Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/pinus_mugo_of_bergden

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 31 juli 2021

Pinus mugo of bergden wordt vooral in rotstuinen aangeplant.

Bergden

  • Pinus mugo (bot.)
  • Dwarf mountain pine, Swiss mountainp pine (Eng.)
  • Pin de montagne (Frans)
  • Berg-Kiefer, Berg-Föhre, Latschenkiefer, Krummholz (Duits)
  • Pinaceae – dennenfamilie

Pinus mugo

De bergden is een struik met vele liggende gekromde stammen of een tot 25 m hoge boom met een kegelvormige kroon. Hij ontleent zijn naam aan het feit dat hij inheems is in bergstreken van Zuid-en Midden-Europa. In het laagland komt hij, behalve in sommige heidegebieden, in het wild vrijwel niet voor. In alpine streken groeit hij tot 2400 m met grote populaties aan de boomgrens. Hij is zeer bestand tegen wind en vorst en kan 800 jaar oud worden. Hij hoort tot de beschermde gewassen.

Door zijn breed en rijk vertakt wortelsysteem houdt hij aarde en losse stenen vast. Hij wordt daarom graag in de bergen aangeplant, waar erosie en lawinegevaar bestaat.

In Noord-Duitsland en Denemarken gebruikt men bergdennen ook voor de bevestiging van duinen en om voedselarme heidegronden te beplanten.

mannelijke bloemen van de Bergden

Plantkenmerken

Evenals de pijnboom staan bij de bergden de naalden paarsgewijs in een schede aan de korte loten. Ze zijn 3-6 cm land, hard, stijf, meestal stomp en donkergroen. Ze staan dichter bijeen dan bij de pijnboom. Zijn bloemen zijn slanker en langer. De kegels staan tot 4 bijeen in kransen. Ze zijn eivormig en glanzend bruin. De schors is grijsbruin tot zwartgrijs en schubbig.

kegels van de Bergden

Gebruik

In Nederland en België wordt hij vooral in rotstuinen aangeplant.

Het hout is kort en knoestig met dik spinthout. Zwitserse kunstenaars gebruiken de takken graag om er, de vorm van de tak volgend, een soort grappige bosgeesten van te snijden.

De naalden worden gebruikt als grondstof voor aromatische oliën.

vrouwelijke bloemen van de Bergden

Standplaats

De bergden vinden we in hoge veengebieden, op stenige heuvels en rotshellingen. Hij komt voor in alpine gebieden van Midden-Europa en de Balkan, langs de Pyreneeën tot aan de Karpaten en het Fichtelgebergte in Duitsland.

#1253

Auteur: Brigit Kahlert
www.stemderbomen.nl