Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/phoenix_canariensis

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 15 juni 2021

Phoenix canariensis

Phoenix canariensis of de Canarische palmboom.

Phoenix canariensis: de Canarische palmboom (dadelpalm).
Familie der Palmae - Arecaceae

Habitat: de naam zegt genoeg over de oorsprong! De Canarische eilanden zijn de roots van deze machtige palm die daar tot 14 meter hoog en 9 meter breed kan worden. Deze vederpalm werd geïmporteerd in vele landen waar hij redelijk goed gedijt zoals in Florida, en andere sub-tropische gebieden.
De Phoenix canariensis kan buiten overwinteren in winterhardheidszones 9 tot 11 en kan m.a.w. als volwassen exemplaar tot - 7°C aan terwijl jongere planten best binnen overwinteren bij temperaturen van 5°C en meer. Plaats je de planten buiten dan zullen ze toch enige winterbescherming kunnen gebruiken tegen de koude en uitdrogende oostenwind want in België en Nederland zitten we grotendeels in winterhardheidszone 8 (-12 tot -7°C).

Plantvorm: Ook al spreken we al eens snel over een palm'boom'. De jonge palm'boompjes' zijn soms erg buiten proportie tegenover hun oudere soortgenoten, dit komt omdat zij eerst een bepaalde volume aan de voet moeten creëren om zich uiteindelijk tot een hoge schijnstam te profileren.

Bladeren: zijn in een V-vorm geveerd en bereiken al snel een lengte van 4 meter.

Vruchten: De dadels van de Canarische dadelpalm zijn niet eetbaar voor de mens. De bruingele dadels zijn veel te hard, maar worden wel toegepast in veevoeders (gemalen). De dadels die we kennen van in de winkels komen van de echte dadelpalm of Phoenix dactylifera.

Vermeerderen:
Kan best door enkele dadels te drogen om vervolgens te planten. (De dadels kunnen met een mesje ietwat ingesneden worden onderaan, om de kiem sneller te laten aanslaan). Hierbij moet wel een hoge temperatuur aanwezig zijn en een vochtige doch niet natte grond. (teveel vocht leidt snel tot schimmels en rot).

#698

Auteur: Maurice Claes