Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/phalaenopsis_of_de_vlinderorchidee

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 24 juni 2021

Phalaenopsis of de vlinderorchidee is relatief eenvoudig op de vensterbank te kweken

Phalaenopsis in het kort

Het geslacht Phalaenopsis telt 50 bekende beschreven soorten en komt voor in heel Zuidoost-Azië tot aan Noord-Australië.
De naam Phalaenopsis is afgeleid van het Griekse “phalaina” (nachtvlinder) en “opsis” (lijkend op).
De eerste Phalaenopsis of vlinderorchidee werd in 1825 beschreven en tegenwoordig is dit het meest gekweekte orchideeëngeslacht ter wereld. Phalaenopsis is een plant die in haast iedere orchideeënverzameling voorkomt en relatief eenvoudig op de vensterbank is te kweken.

Phalaenopsis in de huiskamer

Phalaenopsis is voor de huiskamer (en uiteraard ook voor de verwarmde kas) een orchidee bij uitstek. Phalaenopsis gedijt uitstekend bij dagtemperaturen van 18-24°C en de nachttemperatuur mag niet beneden 16°C dalen.

Uw Phalaenopsis heeft graag een lichte plaats, maar let er op dat u uw Phalaenopsis (en dat geldt voor zeer veel orchideeënsoorten) nooit in de felle zon plaatst. Omdat de meeste orchideeën van nature bosbewoners zijn, is direct en intense zon desastreus voor uw plant. Met direct en fel zonlicht riskeert u de bladeren te verbranden en uiteindelijk zal de plant het niet overleven.

Met het geven van water moet u enigszins voorzichtig zijn. Om rotting van de wortels te voorkomen mag de potkluit nooit drijfnat zijn, terwijl kurkdroog uiteraard ook niet ten goede van plant komt. Verder is het van belang dat er slechts handwarm regenwater of afgekookt leidingwater wordt gegoten. Nadat de plant water heeft gekregen, laat u eerst het substraat opdrogen en pas dan geeft u opnieuw water. Wortelrot wordt al grotendeels voorkomen door het gebruik van een luchtig potsubstraat, zoals een goede kwaliteit boomschors. Zorg er ook voor dat er nooit water in het hart van de plant of onder in de pot blijft staan. Meststoffen dienen met mate te worden gebruikt en kunnen tegelijk met de watergift eens per twee à drie weken in een lage dosering toegediend worden.

Phalaenopsis heeft geen uitgesproken rustperiode en kan dus het hele jaar door groeien of bloeien. Het kan wel zijn dat de plant in de winterperiode (o.a. door minder zonlicht) trager groeit, geef dan water naar behoefte van de plant.

Wanneer u uw Phalaenopsis op deze manier verzorgt, zal ze vanuit de zijkant van de “basis” knoppen aanleggen die tot bloemstengels kunnen uitgroeien. Het is over het algemeen niet nodig om de verzorging van de plant tijdens de bloei aan te passen. Het kan wel voorkomen dat ze iets meer water nodig heeft vanwege de extra verdamping van water door de bloembladeren. Daarom is een hoge luchtvochtigheid voor Phalaenopsis wenselijk.

Het leuke aan een Phalaenopsis is dat de plant weinig moeilijke eisen heeft en in de woonkamer dus al snel tot succes kan leiden. Zeer veel orchideeënliefhebbers zagen daarom bij een Phalaenopsis hun eerste “orchideeën-vonk” overslaan.

#1354