Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/perenrassen_soorten_peren

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 29 oktober 2020

Populaire perenrassen

De peer is nauw verwant aan de appel. Het waren de Romeinen die de vrucht verspreidden over Europa.
Je kunt peren in twee categorieën verdelen: handperen en stoofperen. Handperen rijpen op kamertemperatuur na en worden dan steeds zachter en malser. Stoofperen kun je niet rauw eten en zijn daarom meer een soort groente.

Populaire handperen:

De meest gekende handpeersoort is de Conférence. Deze slanke, groen-gebronsde peer kleurt lichtjes geel bij rijping. Ook het sappige, zoete en witte vruchtvlees met zijn verfijnde smaak wordt geler naarmate de vrucht rijper wordt.
De Doyenne du Comice wordt de koninginnepeer genoemd wegens haar wit, sappigvruchtvlees en erg zoete smaak. Deze peer heeft een geelgroene kleur met een bruinrode gloed.
De Durondeau, een typische herfstpeer, is uiterst geschikt als keukenpeer. De ruwe bronzen schil kleurt goud bij rijping, het witte vruchtvlees heeft een uitgesproken, licht scherpe smaak.

Populaire stoofperen: 

  • De Gieser Wildeman-peer is klein en bruingeel met veel roest. Het is een zeer goede, iets zoete stoofpeer met door steencellen korrelig vruchtvlees. Wanneer rode wijn wordt gebruikt, kleurt de peer bij het koken rood.
  • De Brederode-peer is Dofgroen met weinig roest en aan zonzijde iets bruinrood. Het vruchtvlees is korrelig wit en heeft een zoete smaak.

Aankopen/kwaliteit
Peren koopt u het best wanneer ze nog stevig zijn. U kan de peren altijd nog even verder laten rijpen in de koelkast. De peren mogen geen bruine vlekken hebben.

Bewaren
U kan handperen enkele dagen in de koelkast of op een koele plaats bewaren. Stoofperen zijn ongeveer 1 week houdbaar. Om de rijping te versnellen, stopt u de peren in een ondoorzichtige papieren zak, bij kamertemperatuur.
Een handpeer is rijp als de vrucht bij een lichte druk rond de steelaanzet meegeeft.

Bereiden
Een rijpe peer is prima uit de hand te eten, was de vrucht wel goed voor het gebruik.
U kan de vrucht ook schillen en in parten snijden. Maar let op: met de schil gooi je wel waardevolle vezels weg. Verder worden geschilde peren snel bruin, wat je kunt voorkomen door ze te besprenkelen met wat citroensap. Je kunt een peer uit de hand eten of in parten snijden waarna je het klokhuis verwijdert. Voor gebruik in gerechten is de Conference heel geschikt.

Handperen passen op elk moment van de dag. Stoofperen worden circa 3-4 uur zachtjes gekookt in water of rode wijn met een kaneelstokje en een stukje citroenschil. Schil stoofperen en kook ze heel of gehalveerd, afhankelijk van de grootte. De peren verkleuren naar roze/rood tijdens het koken, dit wordt door een natuurlijk proces veroorzaakt.

Voedingswaarde/Gezondheid
Het eten van een sappige zoete peer lijkt gevoelsmatig veel calorieën op te leveren. Het suikergehalte van een peer is even hoog als dat van de appel. een peer bevat echter minder vruchtzuren, vandaar dat de smaak zoeter lijkt.

#2680

Bron: Flandria