Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/pepino_meloenpeer_fruit

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 11 april 2021

Pepino of meloenpeer - Solanum muricatum Aiton

Pepino of meloenpeer

EVEN VOORSTELLEN
Pepino, Solanum muricatum Aiton, behoort tot de Solanacea of nachtschadefamilie net zoals tomaat, aubergine, aardappel en paprika. Pepino vindt zijn oorsprong in het Andesgebergte en was al gekend door de Indianen. Het is sinds lange tijd een cultuurplant in Colombia, Ecuador en Peru en ze worden ook in Nieuw-Zeeland geteeld.

Meloenperen zijn de vruchten van Solanum muricatum die 90 cm hoog en 70 cm breed kunnen worden. Soms noemt men de meloenpeer ook appelmeloen. De afwisselend geplaatste, groene, zachte en langwerpige bladeren worden maximum 15 cm lang en contrasteren mooi met de bloemen en vruchten. Tijdens de bloeiperiode, begin mei tot september, vormen er zich trosjes witpaars gestreepte, zelfbestuivende bloemen in de bladoksels.

In de serre moet je er wel rekening mee houden dat de vruchtzetting optimaal is bij temperaturen tussen 18 en 27°C. Bij temperaturen hoger dan 30°C, is de vruchtzetting veel lager. Eind juni verschijnen de eerste vruchten. Deze bessen zijn rond tot eivormig en kunnen 12 cm lang worden met een doorsnee van 8 cm. De vruchten zijn eerst groen, maar krijgen na verloop van tijd paarse strepen en vlekken zoals de bloemen. Net zoals bij tomaten rijpen de vruchten het best aan de plant in volle zon. Een pepino is rijp als de vrucht mee veert bij een zachte vingerdruk. De rijpe vruchten kleuren geel met paarse strepen en wegen 150 tot 500 gram.

FRISSE VRUCHTEN
Vanaf augustus zijn de eerste vruchten plukrijp en klaar om op te eten.
De meloenpeer heeft een vrij dunne schil en is zeer sappig. De vrucht bevat veel vitamine C (35 mg per 100 g) en heeft zoet, bleekgeel vruchtvlees. De subtiele smaak doet denken aan een mix van peer en meloen. De vrucht kun je uitlepelen maar ze zijn ook lekker in fruitsla of te verwerken tot jam. Verder zijn de verfrissende vruchten ook geschikt als coulis voor sorbets. De zoet geurende, rijpe vruchten worden steeds vaker op markten en in winkels aangeboden.
De meloenpeer doet het goed als solitaire perkplant en als terrasplant. Het best gedijt de plant in kuipen of potten van 30 tot 50 cm breedte op een zonnige standplaats. Het is een doorlevende, vaste plant, maar dan moet je ze wel op een vorstvrije plaats overwinteren.


Rijkelijke oogst

VERZORGING
De planten krijgen in het seizoen graag regelmatig extra meststof om zo vele goede vruchten te kunnen vormen. Daarbij is het belangrijk een meststof te kiezen met een laag stikstofgehalte. Te veel stikstof zorgt voor een weelderige bladgroei wat ten koste gaat van de vruchtvorming. Regelmatige maar matige gietbeurten zijn aangeraden. Net als bij tomaten mag je ook bij pepino bladpluk toepassen vanaf half september. Daardoor kan er meer zonlicht tot bij de vruchten komen waardoor ze beter rijpen. Na het plukken rijpen de vruchten ook nog verder. Vermeerderen van pepino kan vrij vlot door stek, ook uit zaad (1 zaad = 3 mm) is het mogelijk. Er bestaan zaadhoudende en zaadloze rassen. Een uit stek opgekweekte plant kan al na vier maand bloemen produceren terwijl een uit zaad opgekweekte plant maanden later zal bloeien.

#2273