Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/penseelkever_trichius_zonatus

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 5 augustus 2021

Penseelkever als vreemde verschijning in menige tuin.

De penseelkever.


 penseelkever op schermbloemige (forumfoto - Heike)

Vanaf eind mei tot half september is het mogelijk dat je deze bijzondere verschijning in de tuin kan aantreffen. Bij de eerste ontmoeting met dit mooie beestje in de tuin, vraagt menig tuinliefhebber zich af met wat voor vreemdsoortig insect ze hier te maken krijgen. Geel met zwart op de rug en een felle wollige beharing. Men vraagt zich dan af of het een hommel, bij, wesp, kever of mogelijks een nieuwe kruising is door de speling van de natuur. :-) In het Engels spreekt men zelfs van de Bee beetle (bijenkever). Het is uiteraard een mooie dagactieve kever die wellicht handig gebruik maakt van de kleuren van wespen om zich te behoeden tegen mogelijke predatoren.

De penseelkever behoort tot de familie bladsprietkevers (Scarabaeidae). Tot deze familie behoren eveneens mestkevers en meikevers. Ze meten 9 tot 12 mm en hebben een sterk behaard borststuk en geeloranje dekschilden met de zwarte tekening erop.

Bij de penseelkevers zijn er twee soorten te onderscheiden:

  • Trichius fasciatus
  • Trichius zonatus

Deze twee lijken heel sterk op elkaar en ook hun levenswijze is bijna gelijk, maar zijn nog uit elkaar te halen door de tekening op de dekschilden. De zwarte tekening is nml variabel in formaat en vorm. Bij de Trichius zonatus zie je duidelijk 3 keer 2 zwarte vlekken op de twee dekschilden en bij de Trichius fasciatus lopen die vlekken over de schilden heen naar elkaar toe waardoor de bovenste twee vlekken zelfs in elkaar overvloeien en je daar van een zwarte dwarsband kan spreken.


Trichius fasciatus waarbij de bovenste zwarte bollen naar elkaar overvloeien tot een zwarte band.

In Nederland en België heb je het meest kans de Trichius zonatus tegen het lijf te lopen. In de tuin tref je ze vooral aan op schermbloemigen waar hij zich voedt met stuifmeelpollen en ook al een wat zachte bloemdelen.

De kevers zoeken een partner om te paren en gaan daarna hun eitjes leggen in dood hout van loofbomen. De larven voeden zich daarin gedurende twee jaar met vermolmd of rot hout vooraleer ze als mooie kever het landschap gaan verkennen om de cyclus verder te zetten.


Trichius zonatus tref je het meest aan.

Penseelkever in andere landen:

  • in het Engels: Bee beetle

  • in het Duits: Gebänderter Pinselkäfer

  • in het Frans: Trichie fasciée

  • in het Noors: Humlebille

  • in het Zweeds: Humlebagge


Penseelkever op witte margriet (forumfoto - Gege1984) 

#2027

Auteur: Kurt Vossaert