Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/pastinaak_pittig_anders

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 22 september 2020

Pastinaak… Pittig anders!

Pastinaak recepten pastinaak bereiding pastinaak bereiden

Pastinaak of witte wortel is een plant uit de schermbloemenfamilie. Het wortelgewas bezit een zoete, anijsachtige smaak en een witte crèmekleur. Het is een typische wintergroente die vaak gerooid wordt na een koudeperiode. Eeuwen geleden al gold de pastinaak als voorloper van de aardappel.

De groente laat zich zowel rauw, gekookt of gestoofd eten. Zelfs gebakken komt de groente tot zijn recht. Gefrituurde pastinaak – als dat geen leuk ideetje is voor een aperitiefhapje! – lijkt sterk op aardappelchips.

Bij aankoop bezitten pastinaken altijd een stevige, elastische wortel en zijn er geen bruine vlekken te bespeuren.
Een pastinaak kun je niet zo lang bewaren: alle elasticiteit gaat verloren en de wortel wordt droog en verschrompelt. In de groentelade van de koelkast laat je de lekkere groente best niet langer dan 3 tot 4 dagen wachten.
Bij het bereiden is het aan te raden de geschilde pastinaak even in water met citroensap te dompelen, om verkleuring te voorkomen.

pastinaak

Pastinaak is een rijke groente en uitstekend geschikt voor mensen die lijden aan diabetes. Eerst en vooral bevat de groente veel koolhydraten, is ze rijk aan mineralen (calcium, fosfor, kalium) en ze bevat daarenboven de stof inuline.
Inuline komt vaak voor in de wortels van planten die groeien in gebieden met een gematigd koud klimaat. Het is eigenlijk een reservestof voor de plant en beschermt deze tegen bevriezing.
Inuline is een natuurlijke suiker, bevat zelf geen zoete smaak, maar bevat wel afbraakproducten die de zoetere smaak van de pastinaak veroorzaken. Inuline kan niet in de dunne darm worden opgenomen, wel in de dikke darm. Door opname van inuline wordt de groei van  bepaalde darmbacteriën gestimuleerd, met name de bifidoflora waardoor inuline behoort tot de prebiotica. Door deze bacteriën worden belangrijke zuren geproduceerd.
Boeiend aan de stof is dat inuline gebruikt wordt als glucosevervanger, omdat het de glucosespiegel in het bloed niet beïnvloedt. Daardoor vormt de groente inderdaad een prima element van een gezond dieet voor diabetici.

pastinaakbereiding pastinaken

Kortom, met deze wintergroente respecteer je de goede tradities, werk je met pit en verrassingen, en lever je een portie gezondheid die als een selffulfilling prophecy werkt als je familie en vrienden een goede gezondheid toewenst. Bovendien zijn de variatiemogelijkheden zo groot dat inspiratie vlug gevonden is. De zoete smaak laat de groente ook smaken bij het jonge volkje. En de volgende wijsheid is even tijdloos: jong geleerd is oud gedaan…

#2778

Bron: Flandria