Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/pastinaak_op_de_feesttafel

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 26 september 2020

Pastinaak, een wortel boordevol smaak


Even leek het er op dat de pastinaak volledig uit de groenterekken zou verdwijnen, maar met een miljoen stuks pastinaak geteeld per jaar is de witte wortel weer helemaal terug. Pastinaak is een wortel boordevol smaak die een plaatsje verdient op elke feesttafel.

Pastinaak versus aardappel
Net als hedendaagse wortel is pastinaak een verre afstammeling van de wilde peen, een plant oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. De Oude Grieken en Romeinen wisten reeds de zoete anijsachtige smaak ervan te waarderen.  Via de Romeinse soldaten kwam de pastinaak naar onze koudere streken waar de plant het bijzonder goed deed. Gevolg: de pastinaak werd volksvoedsel nummer één. Tot de aardappel op het toneel verscheen.

Wintergroente
De pastinaak kan reeds in de zomer geteeld worden, maar het oogsten gebeurt toch vooral in de wintermaanden. Zolang het niet te hard vriest, blijft de pastinaak immers rustig verder groeien en een beetje vorst zorgt zelfs voor een intensere smaak.

Van veld tot bord
Zoals het een echte wintergroente past, is pastinaak tijdens de wintermaanden altijd vers van het veld beschikbaar. De wortel is op zijn best meteen na het oogsten, maar een verblijf van een weekje in de koelkast kan hij wel aan. Pastinaak moet je altijd schillen. Daarna snij je een stuk van de kop en de wortelpin af en was je hem zorgvuldig maar kort in koud water.

Veelzijdige jongen
Met pastinaak kan je heel veel culinaire kanten uit. Makkelijkst is om hem gewoon rauw te eten in een salade. Verder kan je pastinaak koken, stoven, bakken of frituren en in soepen gebruiken als smaakversterker.

TIP: Waarom eens niet de obligate aardappelchips vervangen door gefrituurde schijfjes pastinaak. Gezond, origineel en vooral lekker!

Feestrecept met pastinaak :
Gegrilde wintergroenten met honing voor twee personen

Een prima begeleider van gebraden lams- en varkensvlees, eend en wild en als veggiegerecht met gebakken haloumi. 

  • 1/2 butternut, in repen gesneden
  • 3 Flandria- pastinaken, in repen gesneden
  • 2 schorseneren, in repen gesneden
  • 2 takjes tijm
  • 1 bl laurier, in stukjes getrokken
  • 1 rode ui, gehalveerd en in plakken gesneden
  • olijfolie
  • 1kl komijnpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • mespuntje espelettepeper
  • 1 tl accaciahoning
  • 1 tl tijmblaadjes
  • fleur de sel

Doe butternut, schorseneer en pastinaak in een ovenschaal. Bestrooi met de kruiden en besprenkel met olijfolie. 
Plaats ca. 20 min. - of tot de groenten zacht zijn - onder de grill. Roer ze regelmatig om.
Sprenkel de honing over de groenten, doe er de ui bij, roer goed door en verwarm nog ca. 5 min.
Bestrooi vlak voor serveren met fleur de sel en de tijmblaadjes.

#4135

Bron: Flandria