Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/palm_kamerplant

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 17 juni 2021

Palm als kamerplant - woonplant van de maand juli

palm als kamerplant

De ultieme sfeermaker en een pure winnaar, dat is de palm. Deze kamerplant van de maand juli garandeert je duidelijke aanwezigheid in huis én meer creativiteit.
Met een palm haal je dus een echte persoonlijkheid in huis en verzeker je jezelf van de origineelste plannen en ideeën.

De palm is absoluut geen plant die zich laat wegstoppen in een hoekje, om daar vervolgens onopgemerkt weg te kwijnen. Integendeel: ze eist haar rol op in je woning, en dat is zeker geen bijrol. Dankzij haar prachtige grote bladeren groeit ze al snel uit tot een exemplaar van indrukwekkend formaat. Wordt ze te groot voor de plek die je voor haar hebt bedacht? Pech gehad, ze laat zich niet snoeien, dus enige optie is haar verplaatsen naar een plaats waar ze wel de nodige ruimte vindt.  

Palmen worden al vele duizenden jaren verbouwd. Het begon in het Midden-Oosten waar men dadelpalmen kweekte. Ondertussen is er een grote diversieteit in soorten en geslachten terug te vinden. De meest bekende, en ook eetbare vruchten van palmen zijn bijvoorbeeld dadels, kokosnoten of palmperzik. Ook awarra, moriche of salak zijn bij sommige mensen bekend.
Naast het culinaire kunnen deze planten ook dienen voor andere doeleinden. We denken hier dan bijvoorbeeld voor de productie van palmolie die gebruikt kan worden in margarines, frituurolieën, aardappelchips, biobrandstoffen, zeep, ...
De palm levert ook bijzonder sterke vezels. Een voorbeeld hiervan zijn rotanmeubels, die worden ook uit deze vezels gemaakt.

palmbladeren

Triomf

Al in de Bijbel speelt de palm een bijzondere rol. De zondag voor Pasen staat er benoemd als palmpasen: de dag dat Jezus zijn intocht maakte in Jeruzalem, terwijl omstanders takken van de palmbomen rukten en op zijn pad verspreidden. Bij de Romeinen was de palmtak een symbool voor de godin van de overwinning: Victoria. Ook in de eeuwen daarna zou de palm de triomf verbeelden: een palmtak wegdragen staat voor zegevieren.

Ook vandaag nog is de palmtak duidelijk terug te vinden in de vlag van de Verenigde Naties.  

Ruimte in je hoofd

De palm vraagt niet alleen de nodige ruimte in je huis, ze biedt je in ruil daarvoor kostbare ruimte in je hoofd. Onderzoekers hebben namelijk aangetoond dat een palm in je directe omgeving zorgt voor creatievere ideeën en betere oplossingen. Dat komt door het rustgevende en helende effect van de plant. Ander onderzoek laat zien dat proefpersonen die een creatieve opdracht moeten uitvoeren dit aanzienlijk beter doen in een ruimte met een plant, dan diegenen die in een vertrek zonder plant zitten. Artisticiteit gegarandeerd dus met je palm!

Olifantsvoet of Beaucamea recurvata
Olifantsvoet of Beaucamea recurvata

De olifantsvoet of Beaucamea recurvata

De olifantsvoet is een plant die voorkomt in de woenstijn van Mexico.
Er zijn verscheidene bomen die 100 jaar en ouder zijn.
Eigenlijk is de olifantsvoet geen echte palm, want hij behoort tot de Agaves familie.

De naam dankt deze plant aan zijn vorm, het ziet er namelijk uit als de voet van een olifant.

Briljante plannen

Ze mag dan qua ruimte verre van bescheiden zijn, verder heeft de palm niet al teveel noten op haar zang. Regelmatig water geven, ze heeft het liefst potgrond die zo gelijk mogelijk vochtig is. Echter niet te veel water, want de palm houdt niet van natte voeten. Bij voorkeur handwarm water, anders krijgt ze een koudeschok. Een lichte standplaats, en liever niet te koud: in ruil daarvoor zorgt de palm ervoor dat jij steeds met de meest briljante plannen op de proppen komt.

#3534

Bron: VLAM
www.vlam.be