Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/paddentrek_volop_bezig

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 19 oktober 2020

Paddentrek volop bezig

De jaarlijkse trek van de amfibieën is na de lange winter eindelijk op gang gekomen.
Door het zachte weer van de laatste dagen ontwaken padden, salamanders en kikkers uit hun winterslaap en gaan massaal op zoek naar een plek om te paren. Maar de trek zal even snel weer voorbij zijn als ze begonnen was. Volgende week gaat het opnieuw vriezen en stopt de paddentrek. Verwacht wordt dat er een volgende piek komt in de tweede helft van maart.
Gevolgen voor het overleven van de amfibieën zal de vrieskou niet hebben. De dieren zullen gewoon opnieuw beschutting zoeken tegen de kou.In gevaar door het verkeer
Op hun tocht moeten de amfibieën het drukke verkeer op de verharde wegen trotseren. Daarbij worden jaarlijks vele tienduizenden dieren overreden. Om daar iets aan te verhelpen organiseren Froggy, Natuurpunt, Hyla en talrijke vrijwilligers paddenoversteekacties in Vlaanderen – meer dan 250 in heel Vlaanderen.

Langs de trekroutes worden schermen geplaatst die de amfibieën naar ingegraven emmers leiden. Vrijwilligers controleren die ‘paddenvallen’ dagelijks en zetten alle amfibieën veilig over naar de andere kant van de straat.

Mee op pad?
In 2012 zetten honderden vrijwilligers samen 159.744 amfibieën over en werden er liefst in 106 gemeenten in totaal 230 paddenoverzetacties georganiseerd: een absoluut record.
Enthousiastelingen die zich dit jaar willen inzetten om de amfibieën op pad te helpen, kunnen online kijken of er in hun buurt ook overzetacties worden georganiseerd. Daar vinden ze een overzicht van alle acties, alfabetisch gerangschikt volgens provincie, gemeente en straat met de contactgegevens van de lokale coördinator.

Paddenpot keramiek
Paddenpot keramiek
Kikkerhuis keramiek
Kikkerhuis keramiek
Kikkerpot
Kikkerpot


Klaswedstrijd
Klassen kunnen tot einde maart 2013 deelnemen aan de Paddenoverzet tekenwedstrijd.
Zo maken ze kans op een Kikker-boekenpakket van Max Velthuijs, een reuze Froggy-mascotte of een klasuitstap naar de Zoo.
Tekensjablonen kunnen gedownload worden van de website, waar op eveneens meer informatie over de overzetactie en de tekenwedstrijd te vinden is.

Meer info leest u op de website www.paddenoverzet.be

#3824

Bron: Natuurpunt