menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 29 maart 2024

Paddenstoelen die je zelf kan kweken - Paddenstoelen oogsten

In de 17e eeuw werden champignons enkel gekweekt in grotten. Tegenwoordig gebeurt het telen op grote schaal in kwekerijen waar de groeiomstandigheden van een grot worden nagebootst. Maar voor de mensen met groene vingers bestaan er nu ook allerhande kweeksetjes waarmee je zelf paddenstoelen kunt gaan kweken en dat in je eigen keuken!

Een paddenstoel is een vruchtlichaam van een schimmel of een zwam. Paddenstoelen hebben geen bladgroen en kunnen hun voedingststoffen dus niet door middel van fotosynthese bekomen. Voor een goede ontwikkeling is een vruchtbare bodem noodzakelijk. Daarom worden paddenstoelen gekweekt op een compostmix van organische materialen.

Met een kweekset is het heel eenvoudig om zelf oesterzwammen of champignons te telen. De styropor-bakjes bevatten een zakje met doorgroeide compost met de schimmel die je nodig hebt om een bepaalde soort paddenstoel te kweken. Zo kan je ook soorten telen die in de winkel moeilijk verkrijgbaar zijn. 

Koningsoesterzwam zelf kweken

Koningsoesterzwam

De koningsoesterzwam is de grootste soort onder de oesterzwammen en wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken. Hij komt oorspronkelijk uit de gebieden rond Middellandse zee en groeit van nature op de wortels van de kruisdistel (Eryngium campestre) vandaar dat hij ook vaak kruisdisteloesterzwam of eryngii wordt genoemd. Hij heeft een fluweelachtige hoed die op een grote, in verhouding ietwat te dikke, witte steel staat. De hoed zelf wordt 3 tot 10 cm breed. De zwam wordt in zijn geheel gebruikt en is met zijn aardse volle smaak één van de lekkerste paddenstoelen. Gewoon gebakken of gegrild met wat knoflook is hij niet te versmaden.

De eerste oesterzwammen kunnen geoogst worden als de kleinste oesterzwam van de tros een hoeddiameter heeft van 2 à 4 cm en de hoed nog net naar beneden gekruld is. Om te oogsten pak je een tros paddenstoelen vast bij de hoed en breekt deze voorzichtig weg. Als je de eerste paddenstoelen hebt geoogst blijf je het pakket nat houden en na ongeveer 2 weken zal een tweede vlucht (oogst) verschijnen. 


Gele oesterzwam

Gele oesterzwamDeze exotisch ogende paddenstoel heeft een mooie gele kleur en vindt zijn oorsprong in subtropische gebieden rond China en het zuiden van Japan. Deze paddenstoel houdt dus van warmte en vocht! Het vruchtvlees van deze zwam is sappig met een wat zoete nootachtige smaak. De zwam hoef je maar kort te verhitten anders verliest hij zijn stevigheid en smaak. 

De totale oogstduur van een kan wel drie maanden bedragen. Bij het oogsten moet de paddenstoel met de kluit er worden uitgedraaid zodat er geen vruchtvlees achter blijft. De wat taaiere stelen van de oesterzwam kan je gebruiken in sauzen of soepen. 

Grijze oesterzwam

De grijze oesterzwam is één van de bekendere soorten. Hij groeit op stro, heeft licht nodig en wordt dus best achter het raam gekweekt. De vorm van de zwam lijkt op een shelp van een oester. Net zoals alle soorten oesterzwammen bevat ook de grijze oesterzwam weinig vocht en zijn ze beperkt houdbaar. In het wild groeien de oesterzwammen op de meeste loofboomsoorten zoals berk en esdoorn.

De grijze oesterzwam wordt veel in de Oosterese keuken gebruikt en is een ware delicatesse. Heerlijk in wokgerechten in combinatie met verschillende groenten, vlees of vis.

Witte champignons kweken

Witte champignon

De witte champignon is allombekend en één van de populairste paddenstoelen in de culinaire wereld. Hij heeft een vrij neutrale smaak en kan wel wat kruiding gebruiken bij het bereiden. Hij heeft een ronde, witte, vlezige hoed en bestaat ongeveer uit 95% water. De champignon is een goede bron van voedingsstoffen. Ze bevatten mineralen zoals kalium en fosfor maar ook B-vitamines die belangrijk zijn voor het goed functioneren van ons zenuwstelsel. De plantaardige eiwitten zorgen voor gezonde botten en spieren. 

Bruine champignon

De bruine champignon ook wel kastanjechampignon genoemd is de bruine variant van de witte champignon en is een dankbare toevoeging aan tal van gerechten. Zijn smaak is meer uitgesproken dan de witte variant en doet denken aan de smaak van noten. Ze bevatten ook minder water dan de witte soort waardoor ze meer geschikt zijn voor het bakken. 

#5270Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon