Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/paastakken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 22 september 2020

Wilgenkatjes: soorten die geschikt zijn als takken voor Pasen, verzorging, oorsprong,...

De verschillende soorten wilgenkatjes die gebruikt worden als Paastakken.


Salix of wilg staat symbool voor nieuw leven. Maar dat kan de populariteit van de wilgenkatjes niet verklaren. Het hoge knuffelgehalte misschien wel.

Alle zintuigen moeten worden geprikkeld om de aandacht van de moderne consument te trekken. De ‘knuffelbare’ wilgentakjes hebben wat dat betreft een streepje voor: ze nodigen uit tot aanraken. Een andere prettige eigenschap is dat ze drie tot vier weken op de vaas goed blijven en dat geldt ook voor de katjesloze kronkelwilg. Traditioneel zijn de wilgentakken vooral populair tijdens Kerst en Pasen.

De vraag naar Salix is de laatste jaren flink toegenomen. Het overgrote deel van het aanbod komt uit Nederland; een beperkt deel hiervan is afkomstig uit Duitsland (10 procent) en Frankrijk (2 procent).

Assortiment
Hoewel het assortiment op het eerste oog maar uit twee soorten bestaat zijn er in werkelijkheid vele verschillende cultivars in de handel. Bij de takken met katjes zijn onder meer in omloop: Salix phylicifolia (glanzende groene takken met witte katjes), S. caprea ‘Snow Flake’ (groot aantal lichtgroene katjes) en S. caprea ‘Silverglow’ (bijna zwarte takken met grotere zilverwitte katjes). De meeste cultivars worden onder de verzamelnaam ‘Wilgenkatjes’ aangeboden.

Bij de gedraaide takken is er keuze uit Salix alba ‘Dart’s Snake’ (bijna zwarte takken), S. ‘Caradoc’ (geel), S. babylonica ‘Tortuosa’ (standaardras), S. udensis ‘Sekka’ (bandwilg; de tak is aan de bovenkant verbreed) en S. ‘Golden Curls’ (sterk gedraaide  oranjerode takken met een gele top). Salix matsudano ‘Tortuosa’ (lang, smal en groen) en Salix erythroflexuosa (breed, vertakt en geelrood van kleur) worden onder dezelfde code verhandeld. De ‘Wilgenkatjes’ en Salix babylonica ‘Tortuosa’ zijn samen goed voor ruim 70% van de aanvoer van Salix.

Niet op naam, maar wel bijzonder is Salix babylonica ‘Crispa’ (groene treurwilg), die vanwege het frisgroen gekrulde blad in het voorjaar en het begin van de zomer wordt aangevoerd. Ook bijzonder is Salix caprea ‘Curly Locks’ die zowel kronkelende takken als grijze katjes heeft. Beide producten zijn beperkt leverbaar. Sinds kort op de markt en wel voorzien van een VBN-code is de Salix gracilistyla ‘Melanostachys’. Dit soort heeft katjes die donkerpaars tot rood van kleur zijn.

Verzorgingstips
Eén groot voordeel van Salix is de goede verhandelbaarheid. Het is eigenlijk een probleemloos product. Er geldt geen minimum- of maximumtemperatuur. Het enige waar op gelet moet worden is het waterpeil. Salix kan veel water drinken. Verder is het raadzaam om voor de gedraaide takken een stevige vaas te gebruiken.

Verkrijgbaarheid
Salix wordt op de Nederlandse bloemenveilingen verhandeld van november tot en met maart met een aanvoerdip in januari. Sommige soorten worden vooral in de Kerstperiode aangevoerd en andere soorten meer in het voorjaar.  Het merendeel wordt per stuk verhandeld, een klein gedeelte gaat nog per bos. De lengte van de wilgentakken kan variëren van 30 centimeter tot twee meter.

Wetenswaardig
Salix komt van oorsprong uit Azië. De kronkelwilg werd in 1906 ingevoerd in de Verenigde Staten. Het ras tortuosa kwam in 1924 in Frankrijk in cultuur.  Salix wordt ook wel aangeduid met paashout en wijboom. Dit verwijst naar het gebruik om op Palmpasen een wilgetak te wijden als symbool voor het nieuwe leven. De treurwilg (Salix alba 'Tristis') echter is het symbool van rouw en verdriet. De hangende takken symboliseren de tranenstroom die in de aarde verdwijnt. In het Verre Oosten staat de treurwilg, samen met de pijnboom (Pinus sylvestris), symbool voor onsterfelijkheid.

Salix en Corylus worden nogal eens met elkaar verward. Salix heeft zilvergrijze, opgaande katjes die behaard zijn. Corylus heeft een sterker kronkelende tak dan Salix met een hangende bloeiwijze, die bovendien geel van kleur is.

#555

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl