Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/opgelet_voor_wormstekigheid_0606214

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 3 augustus 2020

Opgelet voor wormstekigheid

Beste Tuinliefhebber,

Op regelmatige basis doen wij waarnemingen van de siertuin, fruittuin en moestuin en houden wij ook het gazon nauwlettend in het oog. Dit alles om schimmels en dierlijke belagers zoals insecten en mijten tijdig aan u te melden en hen een stap voor te blijven. Nu is het ideale moment aangebroken om verder vermelde ziektes en plagen aan te pakken om zo met een minimum aan product een optimaal bestrijdingsresultaat te bekomen.

Advies: 6 juni 2014 - Bericht 7

Er wordt momenteel gewaarschuwd voor volgende ziektes en plagen:


Wormstekigheid

Vliegen in en rond de woning

Nu in de kijker: Wormstekigheid

De rupsen van deze kleine nachtvlinders of motjes (bladrollers), ongeveer 1 cm groot, vreten zich via de schil een weg tot aan het klokhuis. Deze gaten zijn dan weer ideale ingangen voor andere ziekten en plagen zodat u gedurende het seizoen veel fruit ziet verloren gaan. Deze parasiet kent in normale omstandigheden maar 1 cyclus per jaar en daarom is het belangrijk deze cyclus te doorbreken door op dit moment een behandeling uit te voeren. De jonge rupsen vreten eerst oppervlakkig aan de bladeren en vruchtschil alvorens zich dieper in te boren. De rupsen zijn crèmekleurig en hebben een donker gekleurde kop. Vaak zie je in de gangen en aan het boorgaatje uitwerpselen van deze rups. Bij warme zomers is het mogelijk dat er zich een tweede generatie ontwikkeld. Deze is meestal veel schadelijker dan de eerste doordat het verlies aan vruchten niet te overzien is.

     

Bestrijdingsadvies:

Mogelijke middelen zijn OKAPI GARDEN en CONSERVE GARDEN . Waneer u een nul tolerantie nastreeft is het noodzakelijk de behandeling na 14 dagen te herhalen. We spreken hier weer over de behandeling van fruitbomen. In het geval van hoogstammen is het niet altijd evident tot hoog in de bomen een behandeling uit te voeren. De VARIO GUN van Birchmeier is een handig instrument (het vervangt het pistool , de lans  en de spuitdop) om tot 6 meter hoog in de bomen te spuiten.

Meer info over deze parasiet is te vinden in onze fruitspecial van INFOKRANT 3.

Okapi® Totaal Insecticide | Vario Gun | Okapi® Garden | Conserve® Garden


Waarschuwingssysteem tegen ziekten in de tuinOp regelmatige basis doet Garden Alert® waarnemingen in de siertuin, fruittuin en moestuin en houden wij de opkomst van ziektes en plagen nauwlettend in het oog. Dit alles om dit u tijdig te melden zodat u hen een stap voor te blijven.

Garden Alert® is een uniek en gratis waarschuwingssysteem dat u gedurende het seizoen constant op de hoogte houdt van alle ziekten en plagen die kunnen voorkomen in zowel moes-, fruit- als siertuin.

Een waarschuwingsbericht van Garden Alert® geeft u een korte omschrijving van de ziekte en/of plaag gedocumenteerd met een aantal foto's en een bestrijdingsadvies op maat. Zo'n bericht stelt u in staat de ziekte en/of plaag op een heel eenvoudige manier te herkennen. Op deze manier kan je door een minimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen een optimaal resultaat bekomen. Het is immers zo dat wanneer de schade reeds goed zichtbaar is meer behandelingen noodzakelijk zijn en dat de schade soms nog moeilijk te herstellen is.

Door hier te klikken bekom je een unieke code voor gratis inschrijving op Garden Alert®. Je hoeft enkel nog je e-mail adres in te vullen op de website en u bent geregistreerd. Gratis, eenvoudig, snel en efficiënt omgaan met uw tuinproblemen.

#4371

Bron: Edialux
www.edialux.be