Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/opgelet_voor_dopluis_en_pulvinale_dopluis_8_juli_2015?selectCountry=1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 12 juni 2021

Opgelet voor dopluis en pulvinale dopluis

Beste Tuinliefhebber,

Op regelmatige basis doen wij waarnemingen van de siertuin, fruittuin en moestuin en houden wij ook het gazon nauwlettend in het oog. Dit alles om schimmels en dierlijke belagers zoals insecten en mijten tijdig aan u te melden en hen een stap voor te blijven. Nu is het ideale moment aangebroken om verder vermelde ziektes en plagen aan te pakken om zo met een minimum aan product een optimaal bestrijdingsresultaat te bekomen.

Advies: 8 juli 2015 - Bericht 8

Nu in de kijker: Dopluis en pulvinale dopluis

Deze parasieten zijn voor velen van jullie wel een gekende plaag op onder andere Taxus, hulst, hortensia’s, linde, AcerCamelia, … . Deze parasieten worden echter veelal op een verkeerd tijdstip behandeld met een slecht bestrijdingsresultaat als gevolg. Eigenlijk is er maar één tijdstip ideaal om deze insecten op een degelijke manier te bestrijden en dat is, een beetje afhankelijk van jaar tot jaar, eind juni – begin juli met een herhaling van de behandeling na 10 tot 14 dagen. Dopluizen kennen maar één generatie per jaar en overwinteren als larve. De witte vlokken (eizakken) en/of bruine ‘hoedjes’ die nu zichtbaar zijn, zijn de overwinterde larven van vorig jaar die eieren aan het afzetten zijn. Het komt er dus op aan om bij de ontluiking van de larven uit het ei een behandeling uit te voeren om een zware aantasting het volgende jaar te vermijden. Vergeet niet dat elke dopluis maar liefst 200 – 300 eieren aflegt! De jonge larven bewegen zich voort door middel van pootjes en zijn nog zeer week doordat hun wasachtig schild nog niet volledig is uitgehard. Wanneer ze rondlopen is de kans op een succesvolle bestrijding zeer groot doordat je de luis die onder het schildje hangt kan raken met een contactmiddel. Na verloop van tijd zetten de larven zich vast waardoor je ze niet meer kan raken met een insecticide. Je ziet dus dat niet elk tijdstip ideaal is om dopluizen te bestrijden. Een tweede groot nadeel van dopluizen is de uitscheiding van honingdauw. Deze plakkerige, suikerrijke uitscheiding druipt op onderliggende takken, bladeren en naalden en vormen een ideale voedingsbodem voor de ontwikkeling van roetdauwschimmels. Hierdoor gaan de planten zwart verkleuren en verliezen ze vroegtijdig hun bladeren waardoor de plant op termijn kaal wordt en sterk verzwakt. Denk maar aan taxushagen die onderaan kaal worden.

     

Bestrijdingsadvies:

Het is dus van groot belang deze parasiet op het juiste moment te behandelen. Bestrijding is mogelijk met een middel op basis van de actieve stof lamda-cyhalothrin (contactmiddel) of INSECTICIDE 10ME.

Insecticide 10 ME


Waarschuwingssysteem tegen ziekten in de tuinOp regelmatige basis doet Garden Alert® waarnemingen in de siertuin, fruittuin en moestuin en houden wij de opkomst van ziektes en plagen nauwlettend in het oog. Dit alles om dit u tijdig te melden zodat u hen een stap voor te blijven.

Garden Alert® is een uniek en gratis waarschuwingssysteem dat u gedurende het seizoen constant op de hoogte houdt van alle ziekten en plagen die kunnen voorkomen in zowel moes-, fruit- als siertuin.

Een waarschuwingsbericht van Garden Alert® geeft u een korte omschrijving van de ziekte en/of plaag gedocumenteerd met een aantal foto's en een bestrijdingsadvies op maat. Zo'n bericht stelt u in staat de ziekte en/of plaag op een heel eenvoudige manier te herkennen. Op deze manier kan je door een minimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen een optimaal resultaat bekomen. Het is immers zo dat wanneer de schade reeds goed zichtbaar is meer behandelingen noodzakelijk zijn en dat de schade soms nog moeilijk te herstellen is.

Door hier te klikken bekom je een unieke code voor gratis inschrijving op Garden Alert®. Je hoeft enkel nog je e-mail adres in te vullen op de website en u bent geregistreerd. Gratis, eenvoudig, snel en efficiënt omgaan met uw tuinproblemen.

#4816

Bron: Edialux
www.edialux.be