Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/open_tuinen_open_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 18 oktober 2021

Open tuinen hoeven niet altijd groot te zijn

Open tuinen

Het is hoogzomer en veel tuinen zijn nu op hun mooist. Vol zomerbloeiende vaste planten, heesters en eenjarigen. Juist in deze tijd worden dan ook veel tuinen opengesteld voor publiek, vaak wordt binnen een gemeente een hele ‘route’ georganiseerd.

Een bezoekje aan open tuinen is populair bij veel tuinliefhebbers, om bijzondere planten te ontdekken, planten in volle wasdom te bekijken, informatie uit te wisselen en inspiratie op te doen voor de eigen tuin.
Het gaat meestal om behoorlijk grote tuinen, met ruimte voor verschillende thema’s (tuinkamers), bossages, verschillende terrassen en waterpartijen. Tuinen, die qua afmeting meer weg hebben van een landgoed dan een achtertuin. Gewéldig om je aan te vergapen en een droom voor vele van ons.

De meeste tuinliefhebbers moeten het nu eenmaal ‘doen’ met een tuin van beduidend bescheidener afmeting. En om ook daarvan een waar paradijsje te maken, dat is een hele uitdaging. Het is tóch wat anders om een border van 50 m² in te richten, dan een plantvak van 6 m². Om over tuinkamers of meerdere terrassen maar te zwijgen………

Een tijdje geleden was ik dan ook aangenaam verrast, toen ik over een open tuinen route las in een naburige gemeente. Daarin waren hele grote tuinen opgenomen, maar eindelijk ook eens een kleinere tuin, van 250 m². Want als we het nou hebben over inspiratie, dan denk ik dat je die eerder in een kleinere tuin zult opdoen, dan in een hele grote. Het is juist interessant om te zien voor welk ontwerp de eigenaren hebben gekozen, en welke planten hieraan inhoud geven. Dan zie je namelijk wat voor mogelijkheden (en dat zijn er veel) ook een kleinere tuin biedt, en met welk resultaat.

Ik zou er dan ook voor willen pleiten, dat méér tuineigenaren met een tuin van gemiddelde afmeting hun tuin open zouden stellen voor publiek. Zodat je niet alleen kunt genieten (en dromen) van een parkachtige tuin, maar ook praktische ideeën op kunt doen voor je kleinere maar ó zo eigen tuin!

#2081

Auteur: Nicolette Margry
De Tuincoach
www.detuincoach.nl