Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/open_tuindagen?selectCountry=1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 25 oktober 2021

Open tuindagen 2017

Het is weer zover, de langste dag komt in zicht, de zomer is zelfs reeds volop bezig en her en der zwaaien binnenkort weer de tuinpoortjes open.  Gratis of betalend, met of zonder drankjes en versnaperingen, eventueel met een rondleiding afhankelijk van de drukte op dat moment, maar één ding hebben ze gemeen, hun eigenaars zijn trots op hun stek in het groen en willen wat graag hun geluk en hun kennis met zoveel mogelijk mensen delen.

Op ons forum komen er vaak vragen van beginnende tuiniers naar pasklare voorstellen en ideeën voor hun nieuw aan te leggen of te renoveren tuin.  Dat zijn meestal vragen waar er, als daarop al een antwoord gegeven wordt, zelden iets bevredigends uit voort komt.  Alleen al door het gebrek aan voldoende en onontbeerlijke  informatie vanwege de vraagstellers.   Laatst antwoordde er iemand “ga zoveel mogelijk naar open tuinen kijken” en gelijk heeft hij.

Je kunt  er tuinstijlen leren kennen en ontdekken waar je meest van houdt.  Je kunt er plantenkennis opdoen en het voor- en tegen van bepaalde planten horen van een ervaringsdeskundige ter plaatse.

Zelfs ervaren tuiniers leren altijd nog wel wat bij, al is het voor hen dan eerder een collegiaal of een vriendschapsbezoek, een onderonsje onder gelijkgestemden, vaak eindigend met klachten over het weer of over Buxusmotten.  Hoe dan ook, de open tuindagen zullen vast wel weer tienduizenden liefhebbers uit hun huis of hun tuin lokken.

Op 24 en 25 juni kan men bijvoorbeeld de meesten van de 201 tuinen bezoeken uit de open tuinengids van de Landelijke Gilden.  De tuinen situeren zich in Vlaamse landsgedeelte en het zuiden van Nederland.

Een andere organisatie die een dergelijke gids uitgeeft is de VZW open tuinen van België, met 195 tuinen, verspreid over heel België.

Ik bezocht er in West-Vlaanderen alvast drie van en deel er graag wat foto’s en informatie over met jullie. 

In Oudenburg vond ik de tuin van Anni en Noël in de Akkerstraat,

wel heel mooi.  Deze (wandel)tuin van 40 are ligt rond de serres van hun voormalige planten- en tomatenkwekerij.  Je vindt er naast veel mooie en soms zeldzame bomen en struiken, ook tientallen soorten rozen, zorgvuldig geselecteerd op geur en kleur, iets waarmee de nabijheid van de kwekerij ‘Lens Roses’ ook wel  te maken heeft waarschijnlijk.

Heel knap uitgewerkt is de vijver die overvloeit met een watervalletje, in een heel natuurlijk uitziende beek.

Het is een tuin die men zomaar niet in een handomdraai gezien heeft.  Men moet vooral de tijd nemen om al de mooie hoekjes en de zichtassen te ontdekken.  De hartelijke ontvangst en de interessante toelichtingen maakten het bezoek extra aangenaam.


Links: uit de beek, gegraven in deze uitgesproken vette kleigrond  lekt maar weinig water weg.
Rechts: de meanderende borders met grotere groepen vaste planten voor een maximaal effect


Op 10 juni stonden de klimrozen wel op hun mooist maar er is verder nog zoveel te zien in deze tuin … .

De tuin van Willy in de Breeweg in Blankenberge 

Deze tuin moet voor de eerste niet onder doen, niet qua grootte (37are), niet qua originaliteit of afwerking.  Via een eerste vijver, waarin zich een flink grote Tetrapanax en een mooi, met Rosa New dawn behangen tuinhuisje spiegelt en via een lange paars-blauwe border komen we al aan het einde van de tuin bij een grote visvijver, de allereerste realisatie ooit in deze tuin.   Een stuk verlaagde heg en een open zichtas over de hele lengte van de tuin zorgt voor een prachtige doorkijk naar de dorpskerk van Uitkerke.

Maar dan begint het pas, licht verhoogde kronkelende borders, meestal op kleur, werden aangelegd rond een aantal merkwaardige bomen, gekozen voor hun kleurcontrast onderling.

 

Als we al keuvelend uiteindelijk weer bij de ingang van de tuin, met het romantische rozenboogje aankomen, word ik omgeleid naar het weggetje dat naar een verder gelegen boerderij loopt.   De brede border die zich hier uitstrekt over de volledige lengte van de tuin is voor mij vrijwel het klapstuk van de hele tuin en biedt ook nu weer onverwachte uitzichten, bijna nog mooier dan wat we al eerder zagen. 

Tot wel vier keer per dag maakt Willy de hele rondgang van de tuin.  Ik begrijp waarom, Je raakt er maar niet op uitgekeken.   Als een echte tuinier plukt hij al wandelend en pratend af een toe een onkruidje.  Ineens een oplossing moeten zoeken voor een partij onkruid zal hem wel niet overkomen… .

 

De tuin van Martijn en Leilah in de Begoniastaat in Assebroek bij Brugge

Een heel ander soort tuin, is deze kleine ecologische stadstuin (4 are) rond hun zelfgebouwd passiefhuis. Al van bij het ontwerp van het huis (de eigenaar is architect), werd de tuin bijna al in detail mee ontworpen.  Hoe sterk de relatie tussen het huis en de tuin wel is merkt men zodra men even aan de eettafel plaats neemt of op de sofa.Het uitzicht op de natuurlijke vijver of op de bloemenborders, doorweven met wuivende grassen is telkens indrukwekkend.  

 
Het overtollig regenwater van dit huis en ook van dat van de buren komt in deze vijver terecht

 

In deze tuin zijn de terrassen en het gazon bewust klein gehouden om de ruimte optimaal te kunnen benutten.  Een mooi voorbeeld daarvan is de tuinberging die als het ware ingekooid werd met trellis vol bessen, druiven en  leiperen met op het dak, dan nog eens een heuse, goed functionerende moestuin.

 

Voor wie er nog zou aan twijfelen, er liggen in Vlaanderen en Nederland deze zomer in elk geval veel prachtige tuinen op ons te wachten, tuinen om van leren en om van te genieten. 

#5379

Auteur: Joël De Coster
www.tuinadvies.be/tuin/132411/jdcoster