Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/open_exoten_tuinbedrijven_september

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 25 oktober 2021

Open Exoten Tuinbedrijven - 25 en 26 september 2010

Op 25 en 26 september 2010 houdt een aantal gespecialiseerde tuincentra gezamenlijke opendeurdagen. De idee achter deze gezamenlijke opendeurdagen is heel eenvoudig: In Vlaanderen en Nederland zijn er honderden tuincentra die exotische planten verkopen, zonder de nodige kennis over de meeste van deze planten. De deelnemende tuincentra zijn echter gespecialiseerd in exotische vorstbestendige planten en geven de kopers juiste informatie mee.

Aangezien het exotisch tuinieren toch wel duidelijk in de lift zit, ben je op deze plaatsten aan het juiste adres om correcte informatie te krijgen. Deze centra kunnen U duidelijk vertellen wat er in België en Nederland kan en wat niet. Na toch wel twee strengere winters dan de voorgaande, is degelijke en goede informatie belangrijk. Met de winter in aantocht krijg je bij deze handelaren ook de nodige uitleg en tips, indien gewenst over wat te doen in de winter. Iets wat zeker een pluspunt is. De afgelopen winters hebben ook bewezen dat exotisch
tuinieren echt kan, indien je de nodige informatie hebt en de sterkere exotische planten aanschaft.


Trachycarpus fortunei is goed winterhard in ons klimaat

Tuinieren in de ruime zin van het woord is zonder twijfel de belangrijkste hobby, zowel in Nederland als in Vlaanderen. Het is bovendien ook nog gezond, goed voor de lijn (beter dan fitnessen), de woonomgeving wordt er mooier door en het maakt het leven in de buurt aangenamer. Maar: er is een MAAR. Steeds meer tuincentra verkopen 'gevaarlijke' exotische planten zonder de nodige kennis over die winterharde exotische planten, die schadelijk kunnen zijn voor ons leefmilieu. Zo zijn er waterplanten als de beruchte grote waternavel, die hele beken laten dichtgroeien. Heel wat bamboes groeien beter in de tuin van de buren dan in de eigen tuin en andere exotische planten zaaien uit in de wijde leefomgeving en zorgen voor floravervalsing.

Bovendien zijn er heel wat Vlaamse en Nederlandse tuincentra die verschillende exotische planten ten onrechte het label 'winterhard' toekennen. Heel wat exotische planten zijn vrij duur, en na de eerste winter zijn tal van plantenliefhebbers teleurgesteld als hun dure investeringen geen stuiver meer waard zijn. Als je dan weet dat we de afgelopen twee winters weer meer koude kenden dan voordien, kan je wel verstaan, dat het beter is om deze planten aan te kopen bij gereputeerde plantenhandelaars, die weten waarover ze praten.
Deze mensen hebben ook de nodige kennis en expertise betreffende onderhoud en het door de winter helpen van deze planten.

De tuincentra die deelnemen aan de Open Tuinbedrijven van 25 en 26 september zijn dermate gespecialiseerd, dat ze de kopers goede raad kunnen geven over deze exotische planten.


#2653

Auteur: Danny Mostinckx