Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/op_tuinreis_in_engeland

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 23 oktober 2020

Op tuinreis in Engeland: een land voor tuingekken

op tuinreis in Engeland

EEN BLIK OVER DE HEG
Echte tuinliefhebbers vinden het heerlijk om elk vrij uurtje in de tuin te werken. Toch is het juist in de zomermaanden aantrekkelijk om eens een blik over de heg te werpen. Een tuinreisje naar een mooie locatie in binnenland of buitenland is tegenwoordig eenvoudig te boeken. Zo zijn er tuinreizen naar Frankrijk en Duitsland, maar ook naar Italië worden tal van prachtige trips georganiseerd.
Tuinenland bij uitstek blijft echter Engeland. Naast de vele parken en kasteeltuinen in de landschapstijl, een stijl die juist in Engeland tot ontwikkeling kwam, zijn er ook talloze voorbeelden van de zogenaamde ‘cottagetuin’ te vinden.
De landschapstijl deed zijn intrede in het begin van de 18de eeuw. Rond landhuizen in Engeland werden tuinen aangelegd die waren geïnspireerd op de natuur. Deze tuinen bestonden uit waterpartijen omzoomd door bossages. Ook was er sprake van een natuurlijke overgang tussen de tuin en het omliggende landschap.

op tuinreis in Engeland

COTTAGETUIN
Deze landschappelijke stijl was totaal ongeschikt voor particuliere tuinen en als reactie op deze tuinstijl kwam in het midden van de negentiende eeuw de ‘cottagetuin’ tot ontwikkeling. Deze tuin bestond uit afzonderlijke, door hagen of muren omsloten ruimten met elk een andere invulling, zoals de rozentuin, de fruittuin en bijvoorbeeld de moestuin.
Een uitstekend voorbeeld van deze stijl is te vinden in Sissinghurst Garden. Sissinghurst is sinds 1967 eigendom van de National Trust. Het landgoed ligt in Kent, twee Engelse miles vanaf Cranbrook. Via een verscholen landweggetje tussen de ‘wuivende’ velden komt men bij de poorten van het landgoed.

op tuinreis in Engeland - Sissinghurst Garden

DROOM VAN EEN TUIN
Boven op de toren van het kasteel heeft men een geweldig uitzicht op het geometrische lijnenspel van de tuin, maar ook op de omliggende landerijen. Op deze hoogte is goed te zien dat de tuin is opgedeeld in diverse tuinkamers. In het midden van de rozentuin is een cirkel van gras omgeven door een taxushaag met vier doorgangen naar alle delen van de tuin.
Prachtig is ook de ‘Cottage Garden’. Deze tuinkamer wordt gezien als de meest persoonlijke van alle tuinen. De opzet is intiem en er zijn alleen warme kleuren toegepast als geel, oranje en rood.

DE WITTE TUIN
De tuin die Sissinghurst wereldberoemd heeft gemaakt is de ‘White Garden’. Deze rechthoekige tuinkamer is in vier compartimenten opgedeeld, met in het middelpunt een vierkanten stalen constructie waarover een prachtige witte roos Rosa mulliganii groeit. De beplanting bestaat geheel uit vaste planten en heesters met witte bloemen naast vaste planten en heesters met lichtgrijs blad.

#4437

Auteur: Anneke Duyvesteijn