Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/onze_vijver_in_juni

Tuinadvies

Toon alles uit: "Onderhoud"

Onze vijver in juni

Na wat aarzeling door de koude lente is onze vijver nu goed op dreef. Tijd om ervan te genieten! Mooi, een deel van het wateroppervlak is nog vrij, we zien er reflecties van wolken en omgeving. Onze vissen glijden door het water. Kikkers en libellen vervolledigen het plaatje.

plantengrond afdekken met clinopti plusEen ander deel van de vijver is beblad, waterlelies en andere drijfbladplanten eisen de ruimte op. De bloemen van de waterlelies pronken om ter mooist: groot of klein of medium, wit geel roze of rood of misschien oranje, stervormig of bolrond, op een steeltje verheven of diep in het water liggend...

Smaak is persoonlijk en daarom is het interessant wij aan om te gaan kijken naar bloeiende waterlelies. Juni is trouwens nog een ideale periode om waterlelies te planten.

Niets mag u dan ook tegenhouden om uw vijver te verrijken met een variëteit die u aanspreekt. Gebruik voor het planten grond met klei of leem en dek het oppervlak af met Clinopti Plus.

Deze groeimaand is ook ideaal voor het poten van nieuwe oeverplanten, of om ze te verplaatsen of te verjongen. Wat ideetjes voor wie van kleur houdt:


Iris versicolor of Amerikaanse moerasiris, bloeit in juni. Penningkruid bloeit van juni tot augustus. Kattenstaart begint te bloeien in juni en doet dat tot september zodat we er de zomer lang van genieten. Ook watermunt bloeit van juni tot september. De bloemen van Primula vialii verschijnen vanaf juni tot en met augustus. Primula florindae verdraagt van alle sleutelbloemen het meeste water. Zijn erg late bloeitijd - eind juni tot augustus - maakt er een echte aanrader van. Genadekruid bloeit probleemloos en rijk gedurende een lange periode van juni tot augustus. Nuphar pumila, gele dwergplomp is de soort plomp die aangeraden is voor de kleine tot middelgrote tuinvijver. De bloeitijd loopt van juni tot augustus. Cypergras (Cyperus longus) is een inheemse plant die wat minder exotisch dan de 'echte' papyrus maar men kan er heel wat effect mee creëren. De plant is het mooist tijdens zijn bloei die plaatsgrijpt tijdens de maanden juni, juli en augustus. Dus op het ogenblik dat wij het meest genieten van ons vijverparadijs.

vijver groen water met zweefalgenOndertussen kunnen we ook wat bijsturen. Sommige vijverplanten groeien massaal naar het wateroppervlak. Als het oppervlak dreigt toe te groeien gaan we het teveel aan planten uitdunnen (bijvoorbeeld het teveel aan zuurstofplanten).

De vijver mag niet verstikken door ongewenste algen. In het geval van groen water met zweefalgen gaan we AquaKlar gebruiken. In het geval van helder water met draadalgen gebruiken we AquaAlg of AlgenKur. Deze meerdere fase preparaten bieden bescherming op langere termijn.

In juni voederen we de vissen rijkelijk met zomervoer. We letten op dat het verstrekte voer wel degelijk wordt opgegeten. Daarom geven we beter een aantal keren achter elkaar kleine porties voer, dan teveel in één keer.

We kijken uit naar mogelijke ziekten en ongedierte. Bij een vlugge reactie kunnen we veel ongemak besparen. Bij een invasie door bladluizen is het vaak voldoende de bladeren met een tuinslang af te spuiten. De vissen eten ze dan wel. We gaan ook op zoek naar waterleliekevers en hun gitzwarte larven. We kunnen ze met de hand plat drukken of we gebruiken en preparaat op basis van Bacillus thuringensis dat ook gebruikt wordt in de biologische landbouw en geen kwaad kan voor waterorganismen.

Een andere methode bestaat erin de boven het water uitstekende plantdelen met metalen ringen of een rooster te verzwaren, zodat ze onder water worden gedrukt. Een dag later mag de verzwaring weer worden weggehaald, want de bladluizen en waterleliekeverlarven zijn dan verdronken of door de vissen opgegeten. Indien de planten in manden staan dan is het eenvoudiger. Dan kunt u de mand een stuk dieper in de vijver zetten zodat de plant volledig onder water staat. Onder water kunnen de luizen en waterleliekeverlarven niet erg lang overleven. Een dag later mag de plant weer naar boven.

Sterke, goed groeiende vijverplanten hebben minder last van aantastingen dan slecht groeiende planten. Wanneer de vijverplanten slecht groeien of tekenen van gebrek vertonen (gele bladeren) dan kan men ze een boost geven door ze wekelijks te besproeien met in water verdunde Makrofit Basis. Een koffielepeltje in een liter water oplossen en over de planten vernevelen (best ’s avonds of bij bewolkt weer).

Vijverpompen die goed onderhouden worden gaan veel langer mee. We moeten wel opmerken dat reinigen van de binnenkant niet altijd mogelijk is. Sommige pompen kan men niet of nauwelijks uit elkaar halen en zeker niet terug in opnieuw elkaar zetten. Het is wel mogelijk bij pompen van Messner. Met een kruisschroevendraaier draait men de vier schroeven los van het uitloopstuk (een soort vraagtekenvormig onderdeel) en men haalt dit stuk eraf. Nu kan men de rotor of de loopeenheid uit de pomp nemen. Men doet dit voorzichtig zonder het geheel te forceren. Men reinigt de binnenkant van de pomp en de rotor met een speciaal ontkalkingsmiddel voor vijverpompen. Zeker in streken met kalkrijk water is dit nuttig. Uiteraard werd de pomp afgekoppeld van het net alvorens u eraan gaat werken!

Bij wat oudere zwemvijvers met weelderige moerasbegroeiing bestaande uit gele irissen kunt u deze eventueel afsnijden en weghalen in juni, na de bloei. Dat zorgt voor extra groeikracht en dus voor extra voedselverbruik.


#5123

Bron: Helder Vijveren
www.heldervijveren.com