Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/onze_vijver_eind_november_begin_december

Tuinadvies

Toon alles uit: "Onderhoud"

Onze vijver eind november begin december

luchtpomp vorstbescherming vijverHet afdeknet dat we in oktober over onze vijver plaatsen mag nu binnenkort weggehaald worden. De grote bladval is dan voorbij.

Wat nu belangrijk is: onze luchtpomp moet klaar staan. We controleren zeker of ze nog goed werkt en eventueel vervangen we de vibrerende membranen. We controleren ook de luchtsteentjes en kopen er nieuwe wanneer nodig. Want zodra het echt begint te vriezen zetten we de beluchting in werking. Een dicht gevroren vijver is immers gevaarlijk voor veel levende wezens.

Lucht zal niet bevriezen, ook niet bij lage temperaturen en gaat een wak openhouden in de vijver. Dit wak zorgt ervoor dat de druk op de vijverwanden vermindert en dat schadelijke gassen kunnen ontwijken terwijl de broodnodige zuurstof toegang krijgt tot de vijver.

We hangen de uitstroomsteentjes zo’n 30 à 40 cm onder het wateroppervlak, niet dieper want dan gaan de onderste waterlagen (die bij grote koude juist het warmst zijn) vermengd worden met de bovenste lagen. We stellen de luchtpomp op buiten de vijver, liefst boven het maximale waterniveau van de vijver. Kan dit niet dan gebruiken we anti-terugloop ventielen zodat het vijverwater nooit terecht kan komen in de luchtpomp. We zorgen best ook voor een of andere vorm van afdekking boven de luchtpomp om haar te beschermen tegen weersinvloeden.

Wanneer onze vijverboord bestaat uit overhangend dekstenen dan laten we de waterstand van de vijver enkele centimeters dalen. Dit om te vermijden dat ijs (groter volume dan water) de dekstenen zou kunnen omhoogduwen.


#5472

Bron: Helder Vijveren
www.heldervijveren.com