Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/onze_vijver_bij_laf_en_warm_weer

Tuinadvies

Toon alles uit: "Onderhoud"

Onze vijver bij laf en warm weer

Bij heet weer kan het mis gaan met vijvers… daarom grijpen we in.

Zuurstof is belangrijk voor vissen en andere waterdieren. Lucht bevat een constant volume aan zuurstof. Dat is niet zo met vijvers. Ten eerste is het zuurstofgehalte er erg laag en ten tweede onstabiel want het wordt beïnvloed door externe en interne factoren.

Deze beperkende factoren zijn van verschillende aard:

  • De atmosferische druk (daalt bij onweer)
  • De hoeveelheid onderwaterplanten in de vijver (maken door fotosynthese zuurstof aan overdag maar verbruiken deze ’s nachts voor de celademhaling)
  • De bevolkingsdichtheid van de vissen en andere dieren en de organische vervuiling van de vijver (ontbinding van uitwerpselen, van voeder, planten en dode organismen) 

winde in de vijverEen vis die zuurstof ontbreekt beweegt bijna niet meer, hij legt zich meestal op de bodem met de kieuwen wijd open om meer zuurstof te kunnen opnemen (in de diepere koudere zones is er meer zuurstof, de vissen weten dat). In de ergste gevallen van zuurstofgebrek hijgen de vissen aan het oppervlak. Hoe groter de vis, hoe meer hij zal lijden van zuurstoftekort en wanneer de toestand aanhoudt kan hij sterven. Ook de soort vis is van belang. Windes zijn bijvoorbeeld veel gevoeliger dan goudvissen. Kijk daarom in eerste instantie naar het gedrag van uw windes en van uw grootste vissen. 

Teveel zuurstofplanten? Overweeg dan ze gedeeltelijk op te ruimen. Wanneer de vijver pas aangelegd werd deze lente zal dat uiteraard nog niet nodig zijn. Een oudere vijver zal er echter wel bij varen. Verwijder met een gerust geweten 2/3 tot 3/4 van de aanwezige massa zuurstofplanten. Maak ondertussen van de gelegenheid gebruik om uitgebloeide waterlelieknoppen te verwijderen evenals geel waterlelieblad. De waterlelies zullen u belonen voor deze moeite door meer bloemen te geven. Leg heel die biomassa eerst een tijdje te rusten naast de vijver. Al de ertussen krioelende diertjes kunnen dan terug naar de vijver kruipen. Na een dag of twee gaat de rottende troep op de composthoop om gerecycleerd te worden.

Bij warm en zwoel weer lijken de vissen erg hongerig. Toch is het verkeerd aan hun "smeken" toe te geven. Voeder zeker niet meer dan anders want het evenwicht kan nu kritisch zijn (organische vervuiling). 

Een luchtpomp met uitstroomsteentjes zal nu zeker goede diensten bewijzen. Luchtpompen dragen veel bij tot het vijverevenwicht. Ze zorgen voor een betere zuurstofuitwisseling lucht/water en dat is levensnoodzakelijk voor het waterleven. De opborrelende belletjes zijn ook erg mooi om zien. 

Wanneer uw vijver in volle zon ligt en veel uren zonlicht per dag ontvangt, bescherm hem dan met een bedekking van drijfplanten (opgelet ze worden vaak opgegeten door koi).  Of voorzie diverse constructies die schaduw geven (pergola in de nabijheid en misschien een stuk over de vijver, vlonders, bruggen,…). Een eenvoudige schaduwdoek over de vijver getrokken kan gebruikt worden bij zeer heet weer.

Bekijk of de vijverfilter nog voldoende water geeft, zo nodig het filtermateriaal (gedeeltelijk) omspoelen of vernieuwen. Voor kristalhelder vijverwater gebruikt je een goede kwaliteit filtermineraal zoals Clinopti Plus. Dit mineraal doet meer dan andere filtermedia en haalt schadelijke stoffen uit het water. Voor het vermijden van drijfvuil gebruik je skimmers.


#5384

Bron: Helder Vijveren
www.heldervijveren.com