Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/ontgiften_groene_week_van_tuinadvies_dag5

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 16 december 2019

Dag 5 van de “Groene week” (vrijdag 16 januari)

Karel: “Voor het voorstel van de groene week was ik dus wel snel gewonnen!”

Ik ben Karel en hou me voornamelijk bezig met de programmering van de website en ben sinds het begin actief bij Tuinadvies.  Ik hou van lekker eten en drinken, en denk dat wat ik eet meestal wel ok is maar de regelmaat is soms wel eens zoek.
De combinatie van werk, avondschool, hobby’s en 2 kleine kindjes zorgen ervoor dat het avondmaal nooit op hetzelfde moment kan genuttigd worden. Door de afgelopen koude en natte maanden ben ik ook wat minder gaan sporten wat resulteerde in een gewichtstoename van 10 kg tegenover 9 maanden daarvoor.

Voor het voorstel van de groene week was ik dus wel snel gewonnen!
Thuis zit bij de dagdagelijkse voeding vrijwel altijd een stuk vlees verwerkt. Tja, dat komt er van wanneer je getrouwd bent met een gezonde boerendochter waar het produceren van vlees een basiselement is. Tijdens de groene week was geen vlees eten dan ook niet evident. Maar het is echter verrassend dat er ook zonder vlees zo veel lekkere gerechten klaar te maken zijn. Het zal dus niet onwaarschijnlijk zijn dat er vanaf nu toch één dag in de week een vegetarische gerecht op het menu zal staan.
Volle melk werd deze week ook vervangen door een plantaardig alternatief zoals rijstmelk en kokosmelk. Dat leverde wat grappige taferelen op. De eerste dag dronk ik in plaats van een glas volle melk, een glas geconcentreerde kokosmelk. Wat toch eventjes op de maag bleef liggen….. Blijkbaar is er een verschil met  kokoswater en wordt geconcentreerde kokosmelk gebruikt om soepen en sauzen mee klaar te maken. Het is niet direct geschikt om puur te drinken. Weer iets bijgeleerd….

Los van deze blunder blijft het effect van de groene week beperkt. Over het algemeen is er vaker een hongergevoel, maar andere neveneffecten waren er niet. Het hongergevoel heeft wellicht ook te maken met het feit dat er doorgaans te grote porties worden gegeten, waarbij het te veel wordt opgeslagen als lichaamsvet. De groene week leert dus dat minder eten ook prima kan. Na vijf dagen weeg ik al 2 kilootjes minder en daar zijn we ook wel gelukkig mee!

Ondertussen is het vrijdag en tot nu toe heb ik nog niet gezondigd in “geen vlees, geen alcohol, geen snoep, geen extra vet of suiker”.  De verleiding is er soms wel, maar een lekker stukje fruit is een prima alternatief.
Van onderstaand recept hebben wij gisteren alvast lekker gesmuld:

Gebakken peer met geitenkaas


Gebakken peer met geitenkaas

Ingrediënten :

Gebakken peer met geitenkaas

  • een rolletje geitenkaas
  • enkele conferenceperen
  • krulsla
  • 2 tomaten
  • 1 of 2 stronkjes witloof
  • een handvol walnoten
  • pijnboompitten
  • limoen
  • 3 eetlepels honing
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • provencaalse kruiden
  • peper en zout

Bereiding voor 2 personen:

  • Snijd de peren in kwarten en verwijder het klokhuis maar schil de peer niet.
  • Bak in een pan met olijfolie en laat rustig stoven onder een deksel.
  • Voeg de provencaalse kruiden toe.
  • Draai de peren af en toe, om een bruinig korstje te krijgen
  • Voeg na een 5-tal minuutjes de pijnboompitten toe
  • Eenmaal de peren bijna gaar zijn mogen de schijfjes geitenkaas ook in de pan om een beetje smeuïger te maken. Zorg ervoor dat de geitenkaas niet begint uit te lopen.
  • Maak de dressing door de olijfolie, honing en balsamicoazijn te mengen. Daar mag ook wat peper en zout bij, nog wat kruiden en ten slotte het sap van een halve limoen.
  • Leg de krulsla op het bord en schik de tomaten met de witloofsneetjes in het midden. Leg 3 schijfjes smeuïge geitenkaas in het midden en leg de peren rond de geitenkaas.
  • Strooi de pijnboompitjes over het geheel.
  • Breek de walnoten in stukjes (niet te klein) en strooi ze op de geitenkaas.
  • Werk daarna af met de dressing.

Smakelijk

Volg onze belevenissen van dag tot dag hieronder:

#4619

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies