Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/onkruiden_in_het_gazon

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 15 januari 2021

Onkruiden in het gazon

Onkruiden in het gazon kunnen al snel de overhand gaan nemen. Een aantal pioniersonkruiden kunnen al kort na de aanleg van het gazon de kop opsteken. Deze onkruiden zullen dikwijls de duimen moeten leggen na een aantal maaibeurten. Wanneer de gazon wat ouder wordt zijn er echter een aantal typische gazononkruiden die voor problemen gaan zorgen. Zeker rozetvormende onkruiden gaan plaatselijk het gras verdringen denk maar aan bv. het madeliefje, paardenbloem en biggenkruid. Bloeiende onkruiden zoals klaver kunnen dan weer voor de nodige bijensteken zorgen bij kinderen die blootsvoets op het gazon spelen. Naast het uiterlijke aspect nemen al deze onkruiden ook het voedsel weg dat bestemd is voor het gras. Ik denk dat we allemaal het gras willen bemesten maar niet de onkruiden.

Voor de bestrijding van onkruiden bestaan er verschillende mogelijkheden met elk hun eigen specifieke toepassing. Het is dus belangrijk om niet zomaar een middel te kopen maar raad te vragen bij uw handelaar. Klassiekers zijn Dicotex en Dinet. Deze hebben beide een breed spectrum maar in bepaalde gevallen kies je best het één of het ander. Voor een jonge gazon kies je Dinet en voor een bestaande gazon Dinet of Dicotex.

Dicotex kan ook aan je gras schade geven indien het gazon niet ouder is dan een paar maanden en wanneer het niet een aantal malen gemaaid is geweest. Ga er dus vanuit dat een gazon die in het voorjaar gezaaid is, pas tegen het einde van de zomer met dit middel kan behandeld worden. Dinet kan toegepast worden vanaf dat het gras meer dan 4 bladeren telt. Dus ook hier zeker niet op kiemend gras toepassen.

Na toepassing van deze twee gazonherbiciden bestaat de kans dat een aantal onkruiden hardnekkig blijven voort groeien. Voor deze moeilijkere onkruiden kan je plaatselijk werken met Silvanet. Voor ereprijs in het gazon werk je dan weer beter met Starane Kombi. Let wel dat dit laatste middel het beste resultaat geeft bij zonnig weer.

Wat te weten eer te behandelen?

Voor de behandeling 6 dagen niet maaien! Zo zijn de onkruiden groot genoeg en is een goede raking gegarandeerd. Na de behandeling 3 dagen niet maaien zodat een goede opname verzekerd wordt. Met deze tips, het juiste middel en wat onkruidkennis mag een perfect gazon geen probleem meer zijn.

 

 

Op regelmatige basis doet Garden Alert® waarnemingen in de siertuin, fruittuin en moestuin en houden wij ook het gazon nauwlettend in het oog. Dit alles om schimmels en dierlijke belagers zoals insecten en mijten tijdig aan u te melden en hen een stap voor te blijven.

Garden Alert® is een uniek en gratis waarschuwingssysteem dat u gedurende het seizoen constant op de hoogte houdt van alle ziekten en plagen die kunnen voorkomen in zowel moes-, fruit- als siertuin.

Een waarschuwingsbericht van Garden Alert® geeft u een korte omschrijving van de ziekte en/of plaag gedocumenteerd met een aantal foto’s en een bestrijdingsadvies op maat. Zo’n bericht stelt u in staat de ziekte en/of plaag op een heel eenvoudige manier te herkennen. Op deze manier kan je door een minimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen een optimaal resultaat bekomen. Het is immers zo dat wanneer de schade reeds goed zichtbaar is meer behandelingen noodzakelijk zijn en dat de schade soms nog moeilijk te herstellen is.

Door hier te klikken bekom je een unieke code voor gratis inschrijving op Garden Alert®. Je hoeft enkel nog je e-mail adres in te vullen op de website en u bent geregistreerd. Gratis, eenvoudig, snel en efficiënt omgaan met uw tuinproblemen!

#2539

Bron: Edialux
www.edialux.be