Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/onkruid_gazon_bestrijden

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 19 januari 2022

Onkruid in gazon bestrijden

Onkruid in gazon bestrijden

Sommige tuinliefhebbers zien graag de bloemetjes van klavertjes, paardenbloem, boterbloem, madeliefje of ander onkruid in het gazon staan.
Vele anderen genieten dan weer meer van een egaal groene grasmat of hebben liever geen bloemen in het gazon zodat spelende kinderen geen steken krijgen door op een bij te trappen die zich tegoed doet aan de vele bloemen. Een onkruidvrij gazon vraagt echter nauwgezette controle en tijdige bestrijding van het onkruid.
Door de onkruidgroei in de hand te houden voorkom je dat het onkruid stelselmatig het gazon kan overwoekeren.

onkruid in gazon bestrijden

Een goede start begint al bij de keuze van het graszadenmengsel. Zo zijn de graszaadmengsels speciaal samengesteld volgens de wijze waarop het gazon wordt belopen. Hoe minder het wordt belopen of bespeelt, hoe fijner de grassoorten zijn die voor het gazon zijn geselecteerd. Een echt siergazon zal veel fijnere grassoorten bevatten dan een speelgazon. Kies je een siergazon en wordt het toch veel belopen, dan zullen de fijne grassoorten hieronder lijden en wegkwijnen, waarna de vrijgekomen plaats al snel wordt ingenomen door ... sterke onkruidsoorten.

Als je een mooie gazon hebt, dan dien je het ook goed te verzorgen zodat het een gezonde en dichte grasmat blijft. Dit doe je door het gazon regelmatig te bemesten en te gieten bij droogte. Zorg er voor dat het gazon sterk blijft want daar waar het gras verzwakt bij droogte of voedselgebrek zijn er toch vele soorten onkruid die geen problemen hebben om in dergelijke omstandigheden wel goed te gedijen en het gazon over te nemen.

Een andere manier om het gazon onkruidvrij te houden is door het regelmatig te maaien en ervoor te zorgen dat er ook in de buurt van het gazon geen onkruidsoorten in bloei komen zodat deze geen zaden kunnen vormen. Als je het gazon maait, sta er dan ook even bij stil dat je het niet te kort mag maaien. Te kort maaien is enkel goed voor het beter laten gedijen van mossen en klavers. Een afmaaistand van 3 cm is meestal ideaal.

Heb je ondanks alle preventieve maatregelen toch nog onkruid in het gazon, dan kun je dit gaan bestrijden. Milieuvriendelijke onkruidbestrijding in het gazon kan gewoon met de hand gebeuren met behulp van een handige onkruidsteker waarmee je de volledige penwortels uit het gazon kan verwijderen.

Staat er echter teveel onkruid in het gazon zodat de manuele aanpak een druppel op een hete plaat wordt, dan kun je overgaan tot chemische onkruidbestrijdingsmiddelen. Om onkruid in een gazon te bestrijden zijn er allerlei herbiciden (= onkruidbestrijdingsmiddelen) verkrijgbaar. Dit kunnen zowel systemische middelen zijn waarbij de actieve bestrijdingsstof wordt opgenomen in de sapstroom van het onkruid en zo deze planten tot diep in de wortels doet afsterven of anderzijds heb je de contactmiddelen. Bij dergelijke sproeistof zullen enkel de bovengrondse onkruiddelen die door het product werden geraakt afsterven. Naast deze reguliere onkruidbestrijdingsmiddelen die je in water oplost en via een sproeier of rugspuit over het gazon verspreidt, zijn er ook nog de onkruidverdelgers die verwerkt zitten in gazonmest waarbij je enerzijds het gazon voedt en anderzijds het gazon behandelt tegen het onkruid.

Echter is het opletten geblazen bij het bestrijden van onkruid in pas aangelegde of jonge gazons. Daar moet je echt wel aandachtig zijn dat je dan kiest voor sproeistof waarbij het specifiek staat dat je deze mag toepassen of gazon van minder dan 6 maanden oud.

Enkele onkruidsoorten die vrij snel in een gazon de kop opsteken:


Plantago major

Grote weegbree


Stellaria media

Vogelmuur


Taraxacum officinale

Paardenbloem


Matricaria matricaroides

Schijfkamille

Meer soorten onkruid herkennen kan via https://www.tuinadvies.be/artikels/onkruid_afbeeldingen

#3552