Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/oncidium_tijgerorchidee

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 18 juni 2021

Oncidium orchidee of in de volksmond ook de tijgerorchidee

Oncidium orchidee of de tijgerorchidee
 

Oncidium in het kort

Het geslacht Oncidium bestaat uit bijna 600 beschreven soorten. De planten worden gekenmerkt door afgeplatte pseudobulben waarop 1 of 2 bladeren staan. De bladeren van de 1-bladige planten zijn meestal dik en sappig, terwijl de bladeren van de 2-bladige planten meestal dun en zacht zijn. Oncidium is afkomstig van Noord- en Zuid-Amerika, waar de planten een verspreidingsgebied hebben dat reikt van Florida en Mexico tot aan Peru en Argentinië. De lengte van de bloeiwijzen varieert van enkele centimeters tot meer dan een meter. Speciale kenmerken van de bloemen zijn de veelvormige vlezige callus op de lip en de zogenaamde “oortjes” aan het zuiltje.


Oncidium jonesianum 

Oncidium kweken

Oncidiums zijn gemakkelijk in bloei te krijgen en zijn niet veeleisend. Het is zelfs voor de beginnende orchideeën-liefheb(b)(st)er een uitstekende plant om het kweken van orchideeën met pseudobulben onder de knie te krijgen. Soorten met harde, vlezige of leerachtige bladeren zijn geschikt voor de vensterbank, terwijl soorten met zachte bladeren beter in een kas kunnen worden geteeld of door de meer geoefende vensterbank-kwe(e)k(st)er.Zorg voor Oncidium in ieder geval voor een lichte, tegen direct zonlicht, geschutte plaats. Oncidium kan, mits er gezorgd wordt voor voldoende en gelijkmatige vochtigheid, zowel in potten, blokken en mandjes gekweekt worden.

Bij een aantal liefhebbers heb ik wel eens gezien dat bepaalde soorten Oncidium op een holle, aardewerken buis gekweekt worden. De buis dient dan als waterreservoir en zorgt ervoor dat de wortels continue vochtig zijn. Deze methode kan voor spectaculaire resultaten zorgen, maar is alleen voor liefhebbers met een kas weggelegd. Het mesten van Oncidium mag in de zomerperiode regelmatig gebeuren, tijdens de winterperiode niet mesten. Oncidium gedijt het beste in een matig warme omgeving met een hoge luchtvochtigheid.

Tijdens de rustperiode in de winter dient de temperatuur echter 12-15oC te zijn en moet dus ook de watergifte beperkt worden. Tijdens deze periode worden ook de nieuwe bloemknoppen aangelegd. Wanneer de winter weer voorbij is kan er weer voorzichtig meer water worden gegeven en kan de plant weer warmer worden gezet. Ook kan er weer worden gestart met de bemesting en kan de plant, wanneer nodig, verpot worden. Bij het verpotten kunnen eventuele achterstukken van de plant weer opgepot worden om de Oncidium te vermeerderen

Oncidium wordt veel gebruikt voor de productie van hybriden met andere gelieerde soorten zoals Aspasia, Brassia, Miltonia en Odontoglossum. Een aantal populaire en opvallende Oncidium-soorten zijn: Oncidium pumilum, Oncidium ornithorhychum, Oncidium jonesianum, Oncidium gardneri en Oncidium bifolium.

 

Veel Oncidium-plezier, 

#706

Auteur: Tim Welting