Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/olijfboom_overwinteren_olijfbomen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 26 februari 2021

Olijfboom overwinteren in volle grond of in pot

Olea europea - Olijfboom

Familie : Oleaceae /olijffamilie
Bloeikleur : wit
Bloeimaand : mei, juni
Bladkleur : Grijs / zilver
Wintergroen : Bladhoudend / wintergroen
Winterhardheid : Matig tot goed winterhard
Standplaats : Zonnig
Soort gewas : Loofboom
PH bodem : Kalkminnend
Speciale kenmerken :

 
Opvallende vruchten
Opvallende schors
Mooie bladeren
Habitat : Droge tot normale bodem

Olea europaea (olijfboom) is een langzaam groeiende en groenblijvende boom die niet mag ontbreken in een mediterrane tuin. De boom groeit van nature breed uit en kan tot 10 meter hoog worden.
De langwerpige bladeren zijn smal en geven met hun grijsgroen gekleurde bladeren een mediterrane sfeer aan de tuin. Planten met grijze bladeren staan doorgaans zeer graag op warme, zonnige en vochtdoorlatende standplaatsen. Dit is ook zo met deze olijfbomen. Voorkom dat de bomen in de winter te nat staan. Olijfbomen die in de winter te nat staan laten hun bladeren vallen. Doorgaans verschijnt er wel nieuw blad eens de boom in het voorjaar terug nieuwe scheuten en bladeren aanmaakt.

Olijfbomen kunnen buiten overwinteren

In de late zomer komen er zeer kleine geurende witte bloemen in korte trossen die later eetbare olijven worden. Eerst groen en daarna paars van kleur. In België en Nederland vormen er zich enkel vruchten in warme zomers.
In ons land plaats je de planten in de volle grond best beschut voor een zuidermuur en bescherm ze met hun wintergroene bladeren tegen de natte winter.

Indien je uw olijfboom in een pot of kuip wenst aan te planten, dan leg je op de bodem best een laagje geëxpandeerde kleikorrels. Deze zorgen ervoor dat het overtollige giet- en regenwater makkelijk uit de kuip wegvloeit. 

De winterhardheid is o.a. afhankelijk van de leeftijd, de locatie van opgroei en van de cultivar.
Bij planten die in de winter buiten blijven wordt wel aangeraden om vanaf -7°C de planten met vliesdoek of speciale beschermhoezen te beschermen tegen de vorst en de uitdrogende en koude oostenwind. Zeker jonge boompjes hebben in de winter extra bescherming nodig.

olijfbomen overwinteren olijfboom overwinteren met vlieshoes
Olijfboom in kuip VOOR en NA het inpakken met een thermobeschermhoes (ingezonden door tevreden gebruiker Dhr. H. van der Linden)

Reuze plantenhoes voor vorstgevoelige planten -
Reuze plantenhoes voor olijfbomen
en andere matig vorstgevoelige planten tot 3,5 m hoog en 2,5 m doorsnede.

Planten in kuip die nog makkelijk te verplaatsen zijn, breng je best naar binnen. Plaats ze in een kamer waar per dag minimum 6 uren zonlicht binnen schijnt (liefst geen direct zonlicht). Binnenskamers moet de afstand van de radiator wel voldoende groot zijn. Probeer de planten in de winter zo droog als mogelijk te houden en geef pas water als de bovenste laag potgrond (3 a 4 cm) droog aanvoelt. In het voorjaar kan uw plant in kuip terug naar buiten (na de laatste nachtvorst) en mag je deze om de paar weken voorzien van plantenvoeding. Plaats uw plant niet onmiddellijk op een plek in de volle zon want dan kan er bladverbranding optreden. De plant moet beetje bij beetje kunnen wennen aan het zonlicht buiten vooraleer je deze in het volle zonlicht plaatst.

#2677