Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/okkernoten_juglans

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 21 september 2021

Okkernoten: geneeskundig gebruik en recepten met okkernoten in de keuken

Okkernoten Ik heb een okker-nootje (Juglans regia L.) met je te kraken

Even voorstellen

Waarschijnlijk komt onze okkernoten- of walnotenboom uit Centraal Azië. De Romeinen zouden hem mee naar Europa gebracht hebben. Deze indrukwekkende boom met zijn dikke, verrimpelde bast voelt zich hier, in Europa, lekker thuis. Hij houdt van warmte en zonnige hellingen, maar vindt dat wel niet echt noodzakelijk. Hij heeft wel een hele laag vruchtbare grond nodig, want zijn wortels kunnen tot 3 meter diep gaan. De wortels die opzij groeien kunnen tot 15 meter ver uitlopen. Bezin dus eerst voor je eraan begint te denken een okkernotenboom in je tuin te planten.

Okkernoten in de apotheekkast

Op vergeelde bladzijden van volksgeneeskundige boeken lees je, dat de tussenschotjes van de okkernoten goed zouden zijn tegen pijn in de hartstreek. In een kop water moest je vijf walnoten-tussenschotjes een minuut koken en dan nog 15 minuten laten trekken. Een oudere heer uit de buurt dronk deze thee tegen rokersklachten op zijn nuchtere maag. Hij beweerde dat hij er baat bij had.
In oude medische boeken staat, dat je na visgerechten best noten eet. Door hun warmte en kracht binden zij de vochtigheid en verdelen ze het taaie slijm in het spijsverteringskanaal.
Voor de heren die niet meer van de 'potentsten' zijn deze raad: doe 6 druppels okkernotentinctuur in een glas water en drink dat leeg net voor het slapen gaan. Je weet maar nooit.
Okkernotenbladeren waren in voorouderlijke schoenen een weldaad voor brandende, pijnlijke voeten.

Koken met okkernoten

Notenkwark-toast
Ik verwen mijn huisgenoten geregeld met een notenkwarktoost. Ik hak hiervoor 50 g okkernoten in grove stukken. Ik rooster ze eventjes in de oven, maar zorg ervoor dat ze niet te bruin worden of verbranden. In het eerste geval smaken de noten bitter. En als ze verbranden zijn ze helemaal niet meer te eten.
Ik roer dan 1 soeplepel vloeibare honing onder 100 g platte kaas en 1 soeplepel melk, daarna gaan de noten eronder. Ondertussen roostert mijn man, dat kan hij nog net, toostjes van donker brood. De noten-kwark-rapsodie smeert zich heel gemakkelijk op de toost. Vanaf dat moment hoor je 5 minuten lang niets meer in ons huis. En dat is een unieke situatie. De buren komen dan altijd vragen of er iets scheelt. Die krijgen dan ook zo'n toost en we genieten samen van nog vijf minuten stilte...

Porto
Wil je zelf eens porto maken? Geen probleem! Het volgende recept van Jos Putzeis smaakt verrukkelijk.
1 liter droge goedkope witte wijn, 5 liter rode wijn, 1 liter alcohol 96 graden. 1 kg kandijsuiker, 15 groene, niet rijpe walnoten, in twee stukken gehakt, (zolang je er kan doorsteken met een stopnaald zijn ze goed). 200 ml sinaasappel concentraat en 1 vanille stokje in de lengte in twee gesneden. Laat maximum drie maanden staan. Anders komen er teveel looistoffen vrij en dan wordt de porto wrang. Geregeld schudden, anders kristalliseert de suiker. Filteren, in flessen doen en kurken. Als je zelf wijn maakt, kan je uiteraard je eigen brouwsel voor dit recept gebruiken.
Niet vergeten! Om de twee dagen de pot(ten) schudden of het mengsel omroeren. Hoe meer... hoe beter. Na Kerstmis de porto filteren en proeven.

Okkernotenweetjes

Met okkernotenbladeren hielden Kelten en Germanen kwalijke geurtjes uit hun huis. Ze wreven de bladeren in kleine stukjes of verbrandden ze. De okkernotengeur verspreidde zich heel vlug. Vooral in de kinder- en ziekenkamer kwam er op die manier een aangenaam geurtje.
Volkswijsheid dicteert dat insecten het onder een walnotenboom heel ongezellig vinden. Je zal ze er niet vaak aantreffen. Sommige slimmeriken proberen nu met okkernotenbladeren de muggen van het lijf te houden. Ze onderschatten de 20ste-eeuwse muggen, want die zijn veel slimmer geworden en trekken zich van notenbladeren niet veel meer aan.
Als je plekken op houten meubels wilt bestrijden, wrijf er dan eens met het vruchtvlees van de okkernoot over. Vroeger brachten ze houten kasten met noten op hoogglans.
Met een okkernotenaftreksel kan je de kleur van je haren wat bijwerken. Je plukt een handvol groene notendoppen. Je giet er water over en laat 15 minuten koken. Je laat afkoelen en je zeeft de notendoppen eruit. Was je haren en spoel de shampoo weg. Gebruik het aftreksel als tweede spoelmiddel en laat minimum 10 minuten intrekken. Als je van bruin houdt tenminste...

#1191

Auteur: Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be